Kameraman Miroslav Ondříček.

Kameraman Miroslav Ondříček. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kameraman Ondříček se po operaci probral, dýchat mu pomáhají přístroje

  • 1
Filmový kameraman světového formátu Miroslav Ondříček se po středeční vážné operaci přetržené aorty dnes probral. Leží na jednotce intenzivní péče kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol a s dýcháním mu pomáhá přístroj. Uvedla to mluvčí Fakultní nemocnice Motol Eva Jurinová.

Režisér Miroslav Ondříček"Pacient se dnes probudil z umělého spánku. Částečně dýchá sám, částečně s pomocí přístrojů. Reaguje na okolí a začíná pozvolna hýbat končetinami. Nyní záleží na tom, jak se jeho organismus s tímto těžkým, náročným zákrokem vyrovná," uvedla.

Pětasedmdesátiletého tvůrce čtyř desítek celovečerních snímků operovali motolští specialisté. Přetržení aorty je jednou z nejvážnějších komplikací, která bezprostředně ohrožuje postiženého na životě. "Operace trvala několik hodin, po chirurgické stránce dopadla výborně, bez komplikací," doplnila mluvčí.

Zlatá šedesátá - Miloš Forman a Miroslav OndříčekOndříček, blízký spolupracovník režiséra Miloše Formana, byl nominován na Oscara za snímky Ragtime a Amadeus. Na více než čtvrtině filmů pracoval tento člen Americké filmové akademie v USA. Mimo jiné snímal i turné Luciana Pavarottiho po Číně.

Před šesti lety Ondříček převzal prestižní ocenění Americké unie kameramanů za přínos mezinárodní kinematografii. Je i držitelem Českého lva za dlouholetý přínos českému filmu, Křišťálovým glóbem ho poctil karlovarský festival a za celoživotní dílo ho před pěti lety vyznamenala i Asociace českých kameramanů. V roce 2006 převzal medaili Za zásluhy.

,