Cenu innogy Modrá kostka si na karlovarském festivalu za snímek Tátova volha odnesl režisér Jiří Vejdělek (6. července 2018). | foto: Dan Materna, MAFRA

Točí se komedie Poslední aristokratka, na zámek pošle Hynka Čermáka

  • 26
Přesně za rok, 24. října 2019, vstoupí do kin Poslední aristokratka. Režisér Jiří Vejdělek ji natočí na motivy knižních bestsellerů Evžena Bočka Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu, kterých se prodalo dvě stě tisíc výtisků. Do hlavních rolí obsadí Hynka Čermáka a Tatianu Vilhelmovou.

Chystaná komedie vypráví příběh rodiny Franka Kostky, potomka českého šlechtického rodu, který se v 90. letech po boku své ženy a dcery vrací z New Yorku do vlasti předků, aby mohl převzít rodové sídlo Kostka. Jejich idealizované představy o zámku i zemi, kde nikdy nebyli, však narazí na realitu.

Bezstarostný život na aristokratickém sídle se totiž nekoná, protože slibný majetek navrácený v polistopadové restituci je ve skutečnosti v havarijním stavu.

Zdánlivě předem prohraná bitva se však stává výzvou stejně jako následování rodového hesla „Kdo nikdy neprohrál, nikdy opravdu nezvítězí“, ale hlavně zdrojem komiky.

Po dlouhé době se v Česku objevil vtipný humoristický román. Jeho autor do něj s nadsázkou a lehkostí otiskl své dlouholeté průvodcovské a kastelánské zkušenosti. Mně dal příležitost, abych se scenáristicky i režijně pustil znovu do nejnáročnějšího královského filmového žánru - komedie,“ říká Vejdělek.

Bočkův román Poslední aristokratka vydaný v roce 2012 vyhrál první ročník Ceny Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristický román, čtvrtý díl úspěšné série nyní vyšel v rámci Velkého knižního čtvrtku. Točit se bude od ledna do března příštího roku na státním zámku Milotice, který je i literárním předobrazem Kostky, a na několika dalších historických objektech.

Do dalších rolí tvůrci přizvali Martina Pechláta, Pavla Lišku nebo Tatianu Pauhofovou, v současnosti vybírají představitelku Kostkovy dcery Marie. Scénář podle knih psala s režisérem Tereza Dusová, za kamerou bude stát Vladimír Smutný a k produkci Evolution Films se přidala i Česká televize.