Měl jsem zlomenou duši. Jaromír Hanzlík byl hostem Za scénou

  • 52
Jaromír Hanzlík na zlínském festivalu převzal cenu za mimořádný přínos české kinematografii. Obdobné ocenění převezme na začátku července i v Karlových Varech. V pořadu Za scénou ale zavzpomínal i na svou divadelní práci a zmínil i odchod z Divadla na Vinohradech. „Mám zlomenou duši, potřebuji ji uzdravit, říkal jsem jim tehdy,“ popisuje.

„Ocitl jsem se v situaci, které jsem říkal veverka v kleci. Cítil jsem se opotřebovaně, vyhořele. Potřeboval jsem zbrzdit a nedechnout se,“ vysvětluje, jak se na něm podepsalo více než dvacet let nepřetržitého hraní a zkoušení v Divadle na Vinohradech, ale i natáčení filmů a seriálů.

„A jak já jsem furiant, tak jsem řekl, že dám výpověď,“ vzpomíná na moment, kdy své rozhodnutí oznámil šéfce divadla Jiřině Jiráskové. „Ona mi řekla, také furiantsky, tak ji dej, ale domnívala se, že to neudělám,“ vypráví dál. Jaromír Hanzlík to ale navzdory jejímu očekávání udělal a na divadelních prknech se od 30. června 1993 už jinak než civilně neobjevil.

Hanzlík začal hrát v Divadle na Vinohradech v roce 1966. Angažmá vyměnil za čtyři roky studia na DAMU. Jeho otci se to ale příliš nelíbilo. „Až mí budoucí kolegové jej přesvědčili,“ říká. V Divadle na Vinohradech se setkával s Milošem Kopeckým, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou nebo zmiňovanou Jiřinou Jiráskovou.

Nejvíce však Jaromíra Hanzlíka ovlivnilo setkání s režisérem Jaroslavem Dudkem. „Dával mi ty největší role, a protože byl i úžasný televizní režisér, tak jsem s ním měl možnost pracovat dvojitě,“ říká. A byl to právě Dudek, kterému se povedlo Hanzlíka herecky spárovat s Danielou Kolářovou.

„Hledali ke mně partnerku a ona právě byla v divadle v Libni, odkud Jaroslav Dudek přicházel, tak si ji vzal s sebou. Díky bohu,“ vzpomíná Hanzlík. „Nám se spolu dobře hrálo, slyšeli jsme na sebe. Ale Dana mě i někdy bila, to musím říct. Když jsme se nepohodli, tak třeba i fackovala,“ líčí s úsměvem.

Sami podle Hanzlíka netušili, že se z nich jednou stane tak legendární herecká dvojice. Společně se objevili v desítkách filmů a televizních inscenací. Mezi nejznámější patří snímky Léto s kovbojem, Noc na Karlštejně, Slasti Otce vlasti nebo Lucie, postrach ulice. Role však sdíleli i na divadle. Tam ale podle Hanzlíka jejich spojení později eliminovali, protože odmítali plnit stranické úkoly.

Seděl v místnosti Pátečníků

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

Jak velkou hereckou školou si Jaromír Hanzlík v mládí prošel, ilustruje i jedna z jeho prvních rolí v Divadle na Vinohradech. V představení Matka si zahrál po boku manželky Karla Čapka Olgy Scheinpflugové. „Pozvala nás do Čapkovy vily na odpolední party. Seděli jsme v místnosti Pátečníků,“ vzpomíná.

Dlouho však jejich spolupráce netrvala. Po jednom z náročnějších představení pro mladého diváka dostala Scheinpflugová srdeční záchvat a v nemocnici zanedlouho zemřela.

Těžké životní situace podle Hanzlíka herce opouští prvním krokem na jeviště. „Vzpomenu-li na Miloše Kopeckého, který trpěl maniodepresivní psychózou, tak se jednalo o okamžiky, kdy jsme si mysleli, že se na jevišti nemůže objevit. Byl úplně mimo, pak ale zahrál geniálně třeba Harpagona. Díval jsem se mu do očí a viděl jsem, že mě nevnímá, ale publikum nic nepoznalo,“ popisuje.

Letos by Jaromír Hanzlík rád začal natáčet film podle vlastního scénáře pojmenovaný Léto s gentlemanem. Režírovat by jej měl Jiří Adamec, se kterým herec spolupracoval na seriálech Sanitka nebo Pojišťovna štěstí. Na natáčení nyní společně shánějí finance.