Jan Budař v titulní roli filmu Princ Mamánek | foto: Bontonfilm

Jan Budař točí Prince Mamánka, princezna Arabela se promění v královnu

  • 0
Jan Budař začíná po letech příprav natáčet výpravnou pohádku Princ Mamánek. Film podle vlastní stejnojmenné knihy sám režíruje a zároveň ztvární titulní postavu rozmazleného prince Ludvíka, který se musí vypravit se do světa.

Krále bude představovat Martin Hub, v roli královny a oddaně pečující Ludvíkovy maminky se před kameru vrátí Jana Nagyová, představitelka princezny Arabely. Obhroublého rytíře a průvodce hrdiny na dobrodružném pouti si zahraje Ondřej Vetchý.

„Vím, že je moudré obklopit se těmi nejlepšími v každém oboru,“ komentuje Jan Budař sestavu svého týmu. Film nasnímá kameraman Jan Malíř, kostýmy připravila návrhářka Michaela Horáčková Hořejší, o masky se postará Eva Ungrová. V dalších rolích se představí Veronika Kubařová, Vladimír Javorský nebo Boleslav Polívka jako hrobař Hrouda.

Natáčet se začne na zámku Dětenice, kde tvůrci najdou královské sídlo nebo středověkou krčmu a kde podle legendy Mamánkův příběh autora napadl. Pohádka bude vznikat do poloviny října, štáb se přesune i na jih Moravy, do Žehrovské obory v Českém ráji nebo kokořínských lesů.

„Vyprávíme o dospívání, o lásce a překonání strachu ze smrti,” popisuje Budař pohádku. Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je velmi závislý na milující mamince, jenže je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje.

Král mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře se má vydat do světa, aby poznal, co je život a snad konečně dospěl. Potká kouzelníka, čarodějnice, ducha i paní Smrt a možná i lásku svého života.

Budař, který píše a ilustruje knihy, skládá hudbu, zpívá své písně a jako herec získal čtyři České lvy, s Princem Mamánkem debutuje v roli režiséra a producenta celovečerního filmu. Premiéra je plánována na září 2022.