Constantine

Constantine - Herec Keenu Reaves ve filmu Constantine | foto: Warner Bros

Jak se Keanu Reeves bavil s démony

Americký herec Keanu Reeves, hvězda filmové trilogie Matrix, propagoval nedávno v Paříži nový film Constantine. Vytvořil v něm titulní roli svérázného vymítače démonů. Snímek inspirovaný komiksovou sérií Hellblazer vstupuje do českých kin pozítří.

Fantastický příběh, jehož režisérem je Francis Lawrence, líčí sázku o lidské duše uzavřenou mezi peklem a nebem.

Boj mezi mocnostmi dobra a zla se odehrává na Zemi, kam obě vyslaly své tajné agenty získávající smrtelníky na svou stranu. John Constantine má schopnost pekelné i nebeské agenty kolem sebe rozpoznávat.

A protože v minulosti zakusil všechny hrůzy pekla a poněkud zištně touží vykoupit se z věčného utrpení, snaží se pomocí magických amuletů, zaklínadel i vlastních svalů zahnat démony zpátky do jejich říší.

Hrůzostrašnými příšerami vytvořenými hollywoodskými mistry zvláštních efektů se to ve filmu jen hemží a Constantine od nich musí strpět nejednu ránu, kopanec, přiškrcení či přidušení. Nicméně Keanu Reeves v Paříži prohlásil, že právě takové akční scénáře má ze všeho nejraději a fantastické filmy ho od dětství zajímaly.

"Při natáčení Constantina jsem se skvěle bavil. Byl to jeden z mých nejlepších pracovních zážitků!" dodal herec. Na roli se pečlivě připravoval: scény, ve kterých vymítá ďábla, prý dokonce osobně konzultoval s profesionálním exorcistou.

"Nešlo mi ani tak o duchovní stránku jeho činnosti. Chtěl jsem ho pozorovat při práci, sledovat, jaké pohyby používá při vymítání, jak pacientovi hledí do očí," upřesnil Reeves.

Většinu kaskadérských kousků zvládl Reeves sám a šéf kaskadérů si ho nemohl vynachválit. Prohlásil, že Keanu je pro kaskadérský tým hotový poklad a že by takových profesionálů mělo být mezi herci víc.

Při pohledu na hercovu štíhlou pružnou postavu se člověk ani nediví: usměvavý Reeves s mladistvou, byť rafinovaně zarostlou tváří rozhodně nevypadá na svých čtyřicet. A třebaže ve filmu představuje zlou nemocí sužovaného, životem a četnými zápasy unaveného hrdinu, při osobním setkání je zřejmé, proč byl opakovaně v různých anketách volen jedním z nejpřitažlivějších mužů planety.

Na otázku, zda po sérii akčních hrdinů jako Neo z Matrixu nebo Constantine nemá chuť vrátit se třeba k shakespearovským postavám, které v minulosti několikrát ztělesnil, prohlásil Reeves: "Shakespeara mám moc rád a vrátil bych se k němu s chutí. Koneckonců, věk už na to mám," dodal s úsměvem.