Harrison Ford začal v Moskvě točit film o havarované ponorce

Po složitém vyjednávání s protagonisty amerického filmového projektu o havárii ruské jaderné ponorky K-19 v severním Atlantiku v roce 1961 začala koncem minulého týdne v Moskvě práce na filmu, v němž hlavní roli ztvární hollywoodská hvězda Harrison Ford a jednu z vedlejších zahraje Liam Neeson.

Natáčení začalo v tajnosti na Kyjevském nádraží v časných ranních hodinách za silných bezpečnostních opatření. Podle deníku Moskovskij komsomolec jen ochranu americké hvězdy zajišťovalo 35 policistů a 25 zástupců soukromých ochranných služeb. Za necelý den filmování si vedení jednoho z centrálních moskevských nádraží naúčtovalo přes 249.000 rublů (asi 8700 dolarů).

Deník tvrdí, že filmařům se nakonec podařilo urovnat spory s bývalými námořníky, kteří na ponorce K-19 sloužili. Ti si stěžovali, že navrhovaný scénář je i jejich zesnulé kolegy morálně poškozuje, neboť jsou prezentováni jako opilci a lemplové. Zároveň se údajně vyřešily spory o autorská práva na zfilmování osudů ruských námořníků.

Téma katastrofy sovětské jaderné ponorky K-19 známé jako Hirošima zaujalo americké filmaře již v roce 1994, avšak nebylo realizováno. Společnost Drobrich z Los Angeles podepsala tehdy s kapitánem ponorky K-19 dohodu o filmovém zpracování příběhu o havárii. Pak ale od projektu odstoupila a vzpomněla si na něj teprve loni, když v létě havarovala ruská jaderná ponorka Kursk. Téma mezitím zaujalo společnost Intermedia, která urychleně objednala scénář a zajistila hvězdné obsazení. Producenti se pak obviňovali z "pirátského vměšování" a vyhrožují soudním řízením.

Hlavní překážkou realizace projektu byl postoj ruských námořníků. Ti napsali Fordovi dopis, v němž si stěžovali, že "autor scénáře není duševně zdravý". "Kategoricky protestujeme proti natáčení filmu podle původního scénáře," uvedli letos v lednu. Vadilo jim například, že velitel ponorky se v době havárie opíjí v reaktorovém úseku, že námořníci hrají karty i po vyhlášení poplachu, že kradou pomeranče a jsou biti rákoskou a podobné detaily. "Je to tvorba z doby studené války. Je to rouhání nad památkou zesnulých. Celou svou duší jsme proti takovému filmu," uvedli veteráni.

Deník nepíše, které detaily byly ve scénáři nakonec pozměněny. Ford, jenž hraje kapitána Zatějeva, je v Moskvě od 16. února. Točit se bude na Mosfilmu, ale také v Petrohradě a na dalších místech.

Ford i režisérka Kathryn Bigelowová ruské veterány už před časem ujistili, že film nebude o konfrontaci mezi SSSR a USA, ale o lidské statečnosti. Bigelowová navíc tvrdila, že chce ukázat, jak si byli Rusové a Američani v době tzv. studené války podobní. Havárie strategického plavidla K-19 svého času málem způsobila světovou válku. Reaktor byl porušen a vzniklo nebezpečí jaderného zamoření. Posádce vedené kapitánem Zatějevem se ovšem podařilo situaci zvládnout a ponorka byla zachráněna.

Téma jaderné ponorky je pro Rusy po loňské tragédii v Barentsově moři stále citlivé. Dosud nebyly oznámeny příčiny havárie jaderné ponorky Kursk, při níž zahynulo všech 118 členů posádky. Dnes bylo v Moskvě oznámeno, že vláda v nejbližších dnech schválí usnesení o vyzvednutí jaderné ponorky z mořského dna letos v létě. Vicepremiér Ilja Klebanov přitom popřel, že kvůli finančním potížím by tato operace mohla být zrušena.

Harrison Ford