Odstartovala stanice CNN Prima News | foto: TV Prima

GLOSA: Nové zprávy, dobré zprávy. CNN Prima News slibují zdravou soutěž

  • 148
Modrá, červená a bílá se potkávají ve studiu i na logu stanice. Stylově a v národních barvách zahájila vysílání nová celoplošná zpravodajská televize CNN Prima News. Samozřejmě zprávami.

Stanice sice nabídne skoro třicet pořadů od vlastních až po převzaté díky licenční smlouvě se CNN, ale hlavně slibuje zprávy každou hodinu. Což je jednak vítaná alternativa pro diváka a také zdravá konkurence pro ČT 24, z jejíhož monopolu začínaly vystrkovat růžky rodné sestry tendenčnost a nuda.

Navíc CNN Prima News zahajuje v mimořádném čase, který ostře sledovaným událostem přeje, a může tak díky celosvětové síti zpravodajů značky CNN ukázat pandemické dění živějším, osobnějším, atraktivnějším způsobem. Přibyla i pro CNN typická smyčka krátkých textových informací pod obrazem.

Současně však nový kanál interní soutěží proškolí i tuzemské zaměstnance. Kdo CNN sleduje, ví totiž, jak její reportéři dovedou ze stejné mlhy, naposled třeba kolem dočasného zmizení severokorejského diktátora, našlehat navenek bohatší a sebevědomější pěnu, aniž by koktavě nahlíželi do poznámek.

Nicméně premiérové vydání vypadalo jako každé jiné televizní zprávy, pouze s tím rozdílem, že studio svými rozměry včetně obrazovky navozuje pocit obřího, bezmála vzdušného prostoru. Světáčtější nátěr má i magazín Showtime, zpět domů pak zavedly talkshow Silný hlas, dokument Pod rouškou a pořad 360°. Mimochodem za všemi stojí ženy – i tady se projevuje zahraniční módní vlna. 

Teprve čas ukáže, zda „přepínači“, na něž CNN Prima News cílí, u novinky zakotví, pravda se vyjeví až poté, co se národ vrátí od covidu-19 k seriálovým modlám. Nicméně dobrou zprávou je už sám fakt, že lidé bažící po informacích takovou volbu mají, kdykoli je vleklé debaty ČT 24 donutí vzít ovladač do ruky.

A že nepůjde jenom o souboj dvou ryze zpravodajských kanálů, ukázal hned první večer, kdy se čelně proti startu CNN Prima News kupodivu nepostavil jejich přímý žánrový sok z Kavčích hor, nýbrž Nova se svým mimořádným zpravodajským speciálem. Že by zvolila stejný čas čirou náhodou? Ale jděte.