Gedeonův Idiot míří do Los Angeles

- Česká filmová a televizní akademie rozhoduje každoročně v tuto dobu o tom, který z českých snímků uplynulého roku postoupí do klání o cenu Americké filmové akademie, Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Z trojky nejlepších filmů, Návratu idiota Saši Gedeona, Pelíšků Jana Hřebejka a Všech mých blízkých Matěje Mináče, která byla zveřejněna v pondělí, byl nakonec nominován snímek Návrat idiota.

Česká filmová a televizní akademie vznikla jako veřejně prospěšná společnost, usilující o zvýšení prestiže české filmové tvorby ve světě, podporu filmové tvorby a vytvoření určité informační základny média, investory a celkové zmapování situace českých televizních a filmových projektů. Roku 1995 převzala ČFTA od Ministerstva Kultury pravomoc navrhovat český film na Oscara.

Prvním filmem, který Akademie nominovala byla Steindlerova trpká komedie Díky za každé nové ráno, která se ale ani neprobojovala do užší osmičky. Po Koljovi, který zapůsobil na city amerických akademiků a odvezl si zlatavou sošku, následovaly v letech 1997 a 1998 dva snímky režiséra Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo a Je třeba zabít Sekala.

Letošním českým uchazečem o Oscara se po tajném pondělním hlasování zhruba poloviny ze 123 členů Akademie stal film Návrat Idiota režiséra a scénáristy Saši Gedeona. Akademie nyní chystá pro tento snímek, který posbíral již řadu cen, propagační akce na českém konzulátě v Los Angeles a jiné aktivity, které by mohly tento film v Americe zviditelnit a usnadnit mu tak jeho pozici v boji o Oscara.

Herec Pavel Liška.

Návrat Idiota II.

Herec Pavel Liška.

Pelíšky III.

Pelíšky II.

Pelíšky I.

Všichni moji blízcí II.

Všichni moji blízcí I.