Film Rudá planeta vyvolal kritiku vědců

Snímek Rudá planeta vyvolal v Americe značný rozruch. Vesmírná agentura NASA nejprve odmítla spolupráci s filmaři při přípravě snímku, po jeho uvedení ho ostře kritizovala. Předmětem sporu se stalo podle vědců zcela nerealistické ztvárnění podmínek na Marsu i různé zápletky, kterým chybí sebemenší vědecké opodstatnění. V hlavních rolích tohoto sci-fi filmu se představí Val Kilmer a Tom Sizemore.

Planeta Země je v blízké budoucnosti odsouzena k zániku, a tak jedinou nadějí pro přežití lidstva je přesun na jinou planetu. Vybrán byl Mars, na který je vyslán tým specialistů, aby splnil misi s jediným úkolem – udělat první krok k tomu, aby byl Mars za několik generací obyvatelnou planetou, vhodnou pro další přežití lidstva.

Uprostřed pouští Marsu ale dojde k nehodě, tým ztratí spojení s mateřskou lodí i vesmírným centrem a musí se spolehnout jen na sebe. Navíc nemají astronauti žádný únikový dopravní prostředek, žádný úkryt a ke všemu jim ještě dochází kyslík. Jakoby toho ještě nebylo málo, zjistí, že nejsou jedinými živými bytostmi na této planetě a ironií osudu po nich jde i jejich vlastní dokonalý robot podobný obrovskému pavoukovi. Expedice, která měla prozkoumat podmínky pro život budoucích ex-pozemšťanů teď musí tvrdě bojovat o život vlastní.

RUDÁ PLANETA
(Red Planet, USA 2000)

Režie: Anthony Hoffman
Scénář: Jonathan Lemkin, Channing Gibson
Kamera: Peter Suschitzky
Produkce: Mark Canton, Bruce Berman, Jorge Saralegui
Hudba: Graeme Revell
Hrají: Val Kilmer, Carrie_Anne Moss, Tom Sizemore, Terence Stamp
Žánr sci-fi
Délka: 106 min.
Premiéra: 14. 12. 2000

Glosa Mirky Spáčilové

Už v roce 2000 byla Země přelidněná - začíná dramaticky americký film Rudá planeta. Ale v dopoledním kinosále se sedmi odvážnými diváky se ta slova odrážejí v pustém prostoru spíš jako parodie.

Nepřítomné lidstvo možná dává najevo, že se raději bude mačkat v hustém smogu, než aby platilo za tu řiďounkou podívanou na téma, kterak nám z Houstonu zařizovali na Marsu nové místo k životu.

Nevadilo by, že proti vědeckým prohřeškům protestovali odborníci z NASA - to patří k hollywoodskému folklóru. Ani výhrady věrných milovníků žánru sci-fi by nemusely odradit smířlivé laiky, jimž postačí, že je nač se dívat. Jenže ono není. Na počátku se táhne idyla posádky, která si z dlouhé chvíle pálí kořaličku, na konci idyla přeživších - snad ani není nutné hádat, jestli Ona a On, velitelka a opravář, svůj cit naplní. A mezitím? Jedna jediná sluneční erupce, která pocuchá přístroje, zato spousta meditací o víře a vědě; několikeré přidušení nedostatkem kyslíku; žvanivé bloudění "pouští Marsu", jež nápadně připomíná krajinu dávných westernů. Nu a nakonec se vyrojí i vetřelci: ani slizouni, ani skřeti s tykadly, nýbrž broučci podobní žravým skarabům z Mumie.

Sitcom proložený několika triky jako by snad schválně opakoval veškerá dějová klišé od postupné "vybíjené" v řadách pozemšťanů až po chraptivě ušlechtilé výkřiky "Já se obětuji, vy dokončete misi; dokážete to!"

Upnout se dá pouze ke dvěma zábavným bodům. Prvý zosobňuje robot, legrační plechový ještěr metající kotouly, který po své vzpurné proměně v zabijáka působí jak zfetovaný Lunochod. A druhým je ruský veterán Kosmos, jenž učiní lidstvu poslední službu, třebaže má vybité baterie a chrastivě pípá po vzoru muzejních automatů na žvýkačky. Už proto, že se vraky z Bajkonuru objevují v amerických filmech stále častěji, měli by autoři českých titulků překládat kromě angličtiny i nápisy v azbuce: dnešní mládeži třeba výstraha "opásno" (nebezpečné) totiž neřekne o moc víc než hieroglyfy.

Rudá planeta

Rudá planeta 1

Rudá planeta 2

Rudá planeta 3

Rudá planeta 4

Rudá planeta 5