Pavel Nečas jako Emanuel Moravec ve filmu Apoštol národní zrady | foto: ČT

Nejdřív vlastenec, pak zrádce. Emanuela Moravce si zahrál Pavel Nečas

  • 18
Voják, legionář, vlastenec, který hřímal, že utneme každou ruku, která se natáhne přes naše hranice. A poté kolaborant s nacisty, který se na konci války zastřelil. Příběh Emanuela Moravce mapuje Apoštol národní zrady, který má v ČT premiéru 8. května.

Hlavní postavu ztvárnil Pavel Nečas, v dalších rolích se představí Annelie Herzová či Jaromír Nosek. Částečně hraný dokument s unikátními a dosud neodvysílanými archivními záběry upřesňuje historické momenty a uvádí na pravou míru mýty o ministrovi školství a lidové osvěty protektorátní vlády.

„Apoštol národní zrady sleduje téma, které rezonuje celou naší historií. Jak se může volba takzvaného menšího zla postupně proměnit v otevřenou zradu původně zastávaných ideálů,“ říká o snímku jeho režisér Petr Lokaj. „Emanuel Moravec rozhodně není v českých či světových dějinách jediným. Patří však vzhledem k vypjaté době, ve které se jeho přerod odehrával, ke krystalicky čistým příkladům ztráty sebe sama v důsledku prospěchářství i strachu.“

ČT odvysílá Apoštola národní zrady v sérii pořadů k třiasedmdesátému výročí konce druhé světové války. Patří k nim dokument Národní očista, německo-rakouské životopisné drama Trenker a Riefenstahlová či britské válečné drama Operace Crossbow.