Detektivku podle Hitchcocka teď přenášejí mobily

- Divadelní předloha inspirovala Alfreda Hitchcocka k slavné Vraždě na objednávku před pětačtyřiceti lety - ale mezi mužem a ženou se toho nezměnilo tolik, aby nový přepis starého příběhu, americký film Dokonalá vražda, musel vymýšlet krkolomné inovace. V době, kdy napříč klasickými žánry vybuchují jaderné nálože mafiánů, zaslouží "rodinná" a řízná detektivka pozlatit. A právě tuhle ctnost si Dokonalá vražda zachovala.
Napínavá šaráda zůstala záležitostí milostného trojúhelníku. Úspěšný finančník Michael Douglas stojí před krachem a manželka s osobním kontem, po níž by dědil, mu zahýbá. O důvod víc, aby se žárlivý manžel odtažité krásky v podání Gwyneth Paltrowové zbavil. Proč nezabít dvě mouchy jednou ranou? Najme si tedy k vraždě své choti jejího vlastního milence - bohémského malíře a sňatkového podvodníka s prázdnou kapsou (hraje ho Viggo Mortensen) a dokonalý plán završí neprůstřelným alibi. Strůjce svůj zločin sleduje "v přímém přenosu", s mobilním telefonem při karetní partii. Jenže i sebelepší plán se může zvrtnout...
Mobily, které leccos zpětně vyzradí, se za Hitchcocka nenosily, coby soudobá rekvizita však přenesly příběh vcelku nenuceně z dávného londýnského obýváku do dnešní uspěchané americké metropole. Ostatně na barvitých kulisách, záměrně kontrastních a někdy zábavně nadsazených, si tvůrci dali záležet: když umělcův brloh, tak se vší špínou, rozvrzaným výtahem a uválenou dekadencí, když milionářský byt, tak se vší procovskou nádherou. Kamera se vydá i do ulic a na party, do metra s podivnými týpky, kde se krabice s tučnou zabijáckou výplatou vyjímá velmi kuriózně, ba dokonce do OSN. Hrdinka je totiž překladatelkou ve vládních službách - i když nejspíš jen proto, aby mohla bez újmy pohovořit s přistěhovalci v brlozích a okouzlit podezíravého policistu jeho rodnou arabštinou. Potom je škoda, že oddechový motiv dvouhlasého vzývání Alláha nemá pointu.
Jedinou chybičku Dokonalé vraždy představuje paradoxně stejně dokonalý Michael Douglas. Svým salónním šarmem, sarkasticky věcným chladem, ba i drobnými vráskami v pokerové tváři budí výhradně sympatie, i kdyby plánoval vyvraždění celého New Yorku. Útle osudová Paltrowová vedle něj působí jako husička. A milenec Mortensen, za jiných okolností zajímavý chlapík, zůstává bezbarvý. Kam ta nevěrnice dala oči!? zvolala by pohoršeně ženská porota a jasně by hlasovala pro Douglase: Nevinen!