Ze snímku Staříci | foto: KVIFF

TELEVIZIONÁŘ: Svérázní Staříci, kteří se šourají za krvavou pomstou

  • 5
Kdo ví, jak by zamýšlený pokus o pomstu dopadl ve skutečnosti, ale ve snímku Staříci, jehož televizní premiéru uvede ČT1 v neděli, se odehraje naprosto bez kompromisů.

Možná i proto, že si odpustil obvyklé váhání, pochybování a moralizování, nasbírali jeho tvůrci tolik cen, od tří trofejí filmových kritiků až po herecké České lvy, které si odnesli Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička za výkony v titulní roli.

Jeden veterán na invalidním vozíku, druhý se sotva šourá, takže když vyrazí na svou krvavou misi, šíří kolem sebe spíše útrpný smích než hrozbu. 

Jenže umanutá víra, že tam, kde zákon selže, je třeba vzít spravedlnost do vlastních rukou, je žene vpřed navzdory věku, chorobám i pocitům nemohoucnosti. 

Tvůrci vyšli z reálného případu, kdy se jednaosmdesátiletý emigrant, válečný hrdina a politický vězeň Pravomil Raichl spojil se starým kamarádem z vězení a s jeho pomocí chtěl na veřejnosti demonstrativně zastřelit Karla Vaše, zločinného prokurátora z 50. let. 

Mstitelé si stanovili datum na den výročí komunistického puče, ale večer před vykonáním pomsty Raichl zemřel. Nikdy se už tedy nedovíme, zda by plán dotáhl do konce, nicméně Staříci při své groteskní akci silné téma znovu nastolují - a přitom ještě stihnou pobavit.