Česká televize

Česká televize - Česká televize. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

ČT by chtěla ke třem programům přidat další tři

  • 37
Česká televize uvažuje pro nastupující digitální vysílání až o šesti televizních programech. K současným programům ČT1, ČT2 a zpravodajské stanici ČT24 by mohly přibýt i další s pracovními názvy ČT4, ČT5 a ČT6.

Jaké by mělo být jejich tematické zaměření a případná podoba, však zatím Česká televize nechce sdělit.

"Souběžně s přípravou programu ČT24 byla zahájena předprojektová příprava i dalších kanálů, pracovně označovaných jako ČT4, ČT5 a ČT6," uvedl v rozhovoru pro časopis Sdělovací technika Rudolf Pop, ředitel techniky ČT.

Jak budou programy vypadat, Pop neuvedl s ohledem na "strategické" důvody, a také proto, že podle něj právě probíhá "velmi silný boj o nové formáty".

Informace potvrdil i mluvčí ČT Martin Krafl, podle něj i Popa bude jako první s konkrétními plány na nové programy seznámena Rada ČT.

Krafl řekl, že příprava nových programů ještě neznamená, že je nakonec ČT bude skutečně vysílat.

V současné době existují tři prozatím zkušební digitální sítě, televizní a rozhlasové programy jsou však v praxi možné naladit za pomoci takzvaného set-top boxu pouze v Praze a okolí.

Zatímco pro dvě sítě, takzvané multiplexy, už Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vypsala výběrová řízení na vysílací licence, třetí bude zřejmě vyhrazena pro programy České televize a Českého rozhlasu.

Původně přitom ČT plánovala počet svých programů zdvojnásobit a její zástupci hovořili o vybudování zpravodajské a publicistické stanice a programu zaměřeného na vzdělání a dokumenty. Zpravodajský kanál ČT24 televize spustila letos druhý květnový den a je k vidění v kabelových sítích, přes satelit a prostřednictvím internetu.

Další program, čtvrtý v pořadí, by chtěla ČT podle nedávného vyjádření vrchního ředitele Františka Lamberta spustit příští rok. Lambert však neuvedl, zda by to měl být již dříve avizovaný dokumentárně-vzdělávací program anebo tematicky jiný.