Costner vyzval politiky, aby zhlédli jeho nový film

Americký herec Kevin Costner vyzval kvůli obavě z nasazení jaderných zbraní světové politiky, aby zhlédli jeho nový film Thirteen Days (Třináct dnů), jehož tématem je takzvaná kubánská raketová krize v 60. letech. Costner, který se v pondělí večer zúčastnil v Londýně uvedení filmu do britských kin, řekl listu The Independent, že by měl přijít také britský premiér Tony Blair. "Je to jednoznačně politický film. Chtěl bych, aby ho Tony Blair viděl," pravil.

V jeho vlasti snímek zhlédl prezident George Bush i bývalý prezident Bill Clinton. Film pojednává o událostech roku 1962, kdy Sovětský svaz instaloval na Kubě rakety středního doletu s jadernými hlavicemi. Krize tehdy přivedla USA a SSSR na pokraj války.

Costner ve filmu hraje jednoho z poradců tehdejšího amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, který vyhlásil námořní blokádu na dodávky zbraní na Kubu a díky usilovné diplomacii dosáhl stažení sovětských raket.

TŘINÁCT DNÍ

režie Roger Donaldson
scénář a
předloha

Ernest R. May
Philip D. Zelikow
David Self

hudba Trevor Jones
hrají

Kevin Costner
Bruce Greenwood
Steven Culp
Dylan Baker
Henry Strozier

V interview pro list The Independent Costner řekl: "S jistou dávkou samolibosti vycházíme z toho, že problém byl odstraněn. Přitom jsou na světě, stejně jako tomu bylo předtím, tisíce atomových raket. Proč si myslíme, že nyní jsme bezpečnější než tehdy. O tom nikdo nechce slyšet." V důsledku nestability mnoha regionů spěje svět k takové situaci, v jaké se ocitl v roce 1962, poznamenal.

Fotografie z amerického filmu Třináct dní.

Fotografie z amerického filmu Třináct dní.

Fotografie z amerického filmu Třináct dní.

Fotografie z amerického filmu Třináct dní.