Connery přiváží svůj nový film

  • 11
Takovou filmovou slávu snad česká metropole nezažila od dob, kdy tu Tom Cruise osobně uvedl svůj snímek Interview s upírem. Jenže Cruise to měl tehdy z hotelu do kina pár kroků, zrovna totiž v Česku natáčel. Kdežto Sean Connery, první z filmových Jamesů Bondů, přijede do Prahy právě a pouze kvůli úterní mezinárodní premiéře své novinky Liga výjimečných - a na vlastní přání.

„Tenhle snímek se loni točil u nás zrovna v době povodní. Vzpomínky na zatopenou Prahu vedly k rozhodnutí uspořádat tady i slavnostní představení, pozvat sem zahraniční média a peníze ze vstupného do kina a na následnou party vložit na konta, jež mají podpořit obnovu města. Jmenovitě na veřejnou sbírku hlavního města Prahy a na nadaci Vize 97 Dagmar a Václava Havlových,“ vysvětluje Jan Strnad z distribuční společnosti Bontonfilm, která pak Ligu výjimečných, dobrodružný komiks o skupině hrdinů ze slavných knih, uvede do českých kin 25. září.

Jak má vypadat událost, jíž se s Connerym zúčastní i další herci, Shane West, Peta Wilsonová či Stuart Townsend? Prý jako v Hollywoodu. Kromě aktérů premiérového snímku jsou pozváni jejich kolegové v čele s Heathem Ledgerem a Mattem Damonem, kteří tu nyní točí film Bratři Grimmovi. Do pražského multikina Slovanský dům budou hosté přicházet po červeném koberci, kde je uvítají bubeníci, vybrané televizní štáby z celého světa, od Ameriky po Japonsko, a Marek Vašut v roli moderátora. Večer začne o sedmé koktejlem v baletním sále, slavní herci se z balkonu přivítají s diváky. O půl osmé má následovat projekce filmu ve třech sálech pro bezmála tisíc lidí a po ní večírek ve Strahovském klášteře. Na přípravách se podílí i pražský primátor Pavel Bém - bylo totiž nutné zajistit vjezd do centra města a ochranu hostů. V klášteře pak na ně bude čekat rovněž televizní dokument či výstava fotografií o loňských záplavách.

Postihly tehdy i filmaře, hlavně Nautilus, ponorku kapitána Nema, postavenou v bývalé loděnici u Vltavy. Obsahovala můstek, obří reprezentační halu, kapitánské a hostinské kajuty, chladírnu, chodby, odpalovací rampu, výzdobu v duchu podmořského hotelu, jak jej popsal Jules Verne. „Budova, kde byla ponorka umístěna, nám sloužila i jako produkční centrum,“ vzpomíná producent Michael Nelson. „Měli jsme tam dílnu zvláštních efektů, rekvizity, kostymérnu. O vše jsme přišli. Hladina v objektu dosáhla výše dvaceti stop. Desítky členů filmového štábu musely být přemístěny do jiných hotelů, většina uprostřed noci, když voda začala nečekaně stoupat.“ Produkce už měla v plánu další záběry na Maltě a na ostrově Gozo, točilo se i v Los Angeles. Nicméně Praha měla na dvacetitýdenním natáčení snímku největší podíl. I proto bude prvním evropským městem, které film uvidí po jeho červencové americké premiéře.

S Oscarem za film nedotknutelní

Sean Connery na tiskové konferenci. Praha, 28. června 2002.

Sean Connery na tiskové konferenci. Praha, 28. června 2002.

Tajný agent tajné služby Jejího Veličenstva s číslem 007 - podle mnohých jediný pravý Bond.

Sean Connery na golfu.

Sean Connery na golfu.

Oscar 2002. Catherine Zeta-Jonesová a Sean Connery. 75. ročník předávání cen Americké filmové akademie v v Kodak Theatre v Hollywoodu v Los Angeles. (23. března 2003)

Sean Connery s manželkou Micheline vypadali podle módních kritiků, jako když jdou do cirkusu.

,