VIDEO: Národní poklad, ocenil režisér Kung fu pandy Cestu do pravěku

  • 12
V dětství viděl ukázku Cesty do pravěku v BBC, od té doby John Stevenson sháněl díla Karla Zemana po celém světě a nyní se britský režisér Kung fu pandy stal kmotrem digitálně restaurované verze klukovské výpravy za mamuty, jíž vrcholí projekt Čistíme svět fantazie.

„Zeman je váš národní poklad, zíral jsem, jakou měl odvahu! Zkoumal jsem jeho filmy políčko po políčku a stejně jsem některé triky odhalil až v jeho pražském muzeu,“ přiznal nynější tvůrce animovaných příběhů, který se podílel i na Shrekovi nebo Madagaskaru.

Stevenson ocenil také práci restaurátorů z pražské UPP, skládajících výsledek z vybledlých kopií a plesnivého proděravělého negativu: „Určitě bych jim svěřil i vlastní filmy, i když doufám, že to ještě dlouho nebudou potřebovat.“

Ivo Marák z UPP spočítal, že zatímco původní filmový pás Cesty do pravěku měřil asi tři kilometry, jejich materiál nashromážděný pro novou podobu by prý sahal z Prahy do Brna. „I my jsme vlastně cestovali do minulosti, s přáním, aby si to dobrodružství i naše děti vychutnaly v kině v plné kráse,“ dodal.

Vyčištěná Cesta do pravěku se vrátí do kin 25. dubna, navíc vychází na nosiči Blu-ray, bude legálně ke stažení a doprovodí ji audiokniha, kde filmové dialogy doplní vypravěč Oldřich Kaiser coby jeden z chlapců vzpomínající na expedici.

Projekt Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana, ČT a UPP už opravil Vynález zkázy a Barona Prášila, nyní se hledá cesta pro návrat zbylých děl Karla Zemana. Proces restaurace Cesty do pravěku najdete na videu.