Ze seriálu Černobyl

Ze seriálu Černobyl | foto: HBO

Agent CIA v Černobylu. Ruská stanice točí vlastní verzi jaderné havárie

  • 247
Ruská stanice NTV pracuje na seriálu, který ukáže havárii jaderné elektrárny Černobyl z jiné stránky, než učinila úspěšná série HBO. Seriál je nyní v postprodukci.

Divácké i kritické nadšení, které vyvolala pětidílná série HBO Černobyl se Stellanem Skasgardem a Jaredem Harrisem, nesdílí úplně všude. Jak píše web Hollywood Reporter, ruská stanice NTV od loňska chystá svou verzi jaderné katastrofy, projekt je nyní ve fázi postprodukce.

Něco málo se ví k ději. Diváci by měli sledovat členy KGB, již se snaží odhalit agenta CIA infiltrovaného mezi pracovníky elektrárny. Právě účast neznámého agenta figuruje v různých alternativních teoriích popisujících, jak k nehodě z dubna 1986 došlo.

Web upozorňuje, že ruská NTV je volně naladitelná prokremelská stanice, vlastněná skupinou Gazprom media, tedy mediální odnoží plynárenského gigantu Gazprom. Na seriál prý značnou částku uvolnilo ruské ministerstvo kultury. Kdy se seriál bude vysílat, zatím oznámeno nebylo.

Série Černobyl, která se pokusila zobrazit okolnosti havárie co nejblíže realitě, je v Rusku k vidění přes internetovou mutaci HBO. Seriál si vysloužil celosvětově pochvalu pro syrové zobrazení reality Sovětského svazu konce osmdesátých let, ať už vizuálně, tak v znázornění tehdejší těžkopádné byrokracie.

„Ačkoli někteří místní diváci seriál kritizují pro nepřesnosti a celkově neúspěšný pokus zachytit ducha posledních let SSSR, byl Černobyl přijat kladně. Na webu KinoPoisk (obdoba ČSFD či IMDB, pozn. red.) má seriál hodnocení 9,1,“ uzavírá Hollywood Reporter.