Michal Kern ve snímku Arvéd

Michal Kern ve snímku Arvéd | foto: ČFTAMAFRA

Filmem roku je podle kritiků Arvéd, uspěly i Oběť a Podezření

  • 7
Ceny české filmové kritiky za rok 2022 ovládl netradiční životopis Arvéd, který se stal filmem roku a navíc získal další dvě ceny. Třikrát uspěly i projekty Michala Blaška, který se stal objevem roku díky filmu Oběť a minisérii Podezření.

Film Vojtěcha Maška o Jiřím Arvédu Smíchovském, rozporuplném okultistovi a udavači, si vedle nejvyšší trofeje za nejlepší dílo roku připsal ještě ceny za scénář a za herecký výkon Michala Kerna v titulní úloze Arvéda.

Nejlepším režisérem byl vyhlášen Adam Sedlák za rapový příběh mladého drogového dealera Banger, natočený na iPhone. Mezi dokumenty vyhrál KaprKód, dokumentární opera Lucie Králové o skladateli Janu Kaprovi.

Jiný dokument, střihový projekt Good Old Czechs, který konfrontuje válečné zkušenosti dvou českých letců působících za druhé světové války v britské RAF, zvítězil díky střihu v kategorii audiovizuálních počinů.

Režisér Michal Blaško se scenáristou Štěpánem Hulíkem opanovali s televizní minisérií Podezření kategorii Mimo kino. Ukrajinka Vita Smačeljuková se stala nejlepší herečkou díky Blaškově celovečernímu debutu Oběť a sám Blaško za oba tituly získal Cenu innogy pro objev roku.

Nejlepším krátkým filmem se stal studentský snímek Petra Januschky Ostrov svobody, ve kterém se za totality v letadle na Kubu setká dvojice, již představují Judit Bárdosová a Jiří Mádl.

Sdružení české filmové kritiky po ceremoniálu, která přenášela ČT, zveřejňuje na svém webu jmenovité hlasování svých členů. Liší se tak od tajných hlasů České filmové a televizní akademie, která nositele cen Český lev vyhlásí 4. března.