Herečka Olivia Colmanová na cenách Britské filmové akademie

Herečka Olivia Colmanová na cenách Britské filmové akademie | foto: Reuters

Britské filmové ceny vyhrála mexická Roma, početně vládla Favoritka

  • 3
Britská filmová akademie vyhlásila nejlepším snímkem roku neanglicky mluvený mexický příběh Roma. Početně vládla 72. ročníku historická Favoritka, která vedle ceny za nejlepší britský snímek získala i trofej za výpravu, masky, kostýmy, původní scénář a pro herečku hlavní postavy Olivii Colmanovou i ve vedlejší roli Rachel Weiszovou.

Životopis Freddieho Mercuryho nazvaný Bohemian Rhapsody má cenu pro herce v hlavní roli Ramiho Maleka a za zvuk, portrét politika Dicka Cheneyho jménem Vice zase za střih.

V animované kategorii vyhrál Spider-Man: Paralelní světy. Nejlepší scénář podle předlohy měla v očích britských akademiků satira BlacKkKlansman.

Z herců ve vedlejší roli zvítězil Mahershala Ali z protirasistické road movie Zelená kniha.

Za vycházející hvězdu byla vyhlášena Letitia Wrightová, známá z komiksu Black Panther, který bodoval se speciálními efekty.

Nejlepší hudbu měla muzikantská romance Zrodila se hvězda.

Za kameru vítězného mexického díla Roma, která se stalo také nejlepším neanglicky mluveným filmem, byl vyznamenán Alfonso Cuarón, jenž získal též trofej za nejlepší režii. Roma vyrobená pro Netflix tak posílila své šance před Oscary, které se vyhlašují 24. února.