Želary-Oscar-Geislerová

Želary-Oscar-Geislerová - Aňa Geislerová balancuje na okraji bazénu v hollywoodském hotelu Le Parc. | foto: Helena Uldrichová

Budu okouzlující, slíbila Aňa

Noční Los Angeles září, hvězdy přijíždějí, před hollywoodským palácem Kodak Theatre, dějištěm nedělní oscarové slavnosti, se natahuje červený koberec, na sedadlech visí jmenovky s tvářemi hostů, televize zpovídají herce, kteří budou ceny předávat. A Aňa Geislerová spí.

První hollywoodská noc české herečky, která v oscarové bitvě hájí národní barvy filmu Želary, vedla od večeře rovnou do peřin. "Nezapomeňte, že jsem se vydala do Států přímo z celonočního natáčení v Mostu," říká rozespale.

Celá česká šestičlenná výprava přiletěla se zpožděním, v Amsterdamu ve vánici rozmrazovali jejich letadlu křídla, Los Angeles je přivítalo lijákem a dopravní zácpou.

Takže se v noci na včerejšek ubytovali v hotelu Le Parc ve čtvrti West Hollywood, nedaleko od slavného Sunset Boulevardu i Čínského divadla s Chodníkem slávy, narychlo s hostiteli probrali změny v programu, najedli se a padli do postelí.

"Vždyť já ani pořádně nevím, kde to vlastně jsem, kolik je právě hodin a který den. V téhle chvíli chci opravdu jen jediné - spát," vzkázala herečka včera nad ránem přes oceán. Vstávala už do slunce, následoval výlet na filmový trh do Santa Moniky a v noci na dnešek se rozběhla série společenských setkání.

První koktejl na půdě společnosti Sony Studio spojený s promítáním Želar, kam byli pozváni i krajané včetně představitele jedné z rolí Jana Třísky, znamenal jen rozvičku "mezi svými" před nastávajícím dnešním křtem mezinárodním ohněm.

Dopoledne od deseti do dvanácti je plánována tisková konference v Samuel Goldwyn Theatre, spojená s fotografováním. "Režisér Ondřej Trojan nám vysvětlil, že nás budou fotit na schodišti, kde stojí pozlacené sochy Oscara - jinak prý z ryzí sádry," cituje herečka.

Následuje společný oběd, kam přijdou také zástupci čtyř konkurenčních filmů nominovaných v kategorii nejlepší zahraniční snímek. Češi jsou ze všech soků nejvíce zvědavi na Denyse Arcanda, kanadského tvůrce Invaze barbarů, který je na Oscara navržen i za nejlepší scénář.

Večer se pak celá výprava vydá na koktejl a recepci pořádané v místě s příznačném názvem Grand Lobby. To prý bývá vždy jedna z nejhezčích akcí, kde se dá navíc nasbírat spousta kontaktů. "Takže budu své navštívenky a fotky rozdávat rovnou z nůše a budu okouzlující," slíbila se smíchem Aňa Geislerová.

Také zástupci druhého oscarového kandidáta, česko-amerického krátkého hraného snímku Most, mají dnes napilno. "Posíláme pozdravy z Los Angeles, v pátek večer nás čeká promítání Mostu na půdě společnosti Universal Studios," vzkázali herec Vladimír Javorský a producentka Jana Králíková.

,