robert Redford na festivalu v Sundance.

robert Redford na festivalu v Sundance. | foto: AP

Boj ještě neskončil, hřímal Redford na zahájení festivalu v Sundance

  • 6
Park City, USA (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Drobným vyhlášením války začal ve čtvrtek v americkém Park City 26.ročník festivalu nezávislého filmu Sundance 2010. Tím, kdo ho pronesl, nebyl nikdo jiný, než jeho zakladatel Robert Redford.

Na otázku, jestli je i po odchodu Bushovy administrativy stále nutno bojovat proti establishmentu, totiž ochotně zareagoval slovy: "Ano, každopádně, tenhle boj zatím skončit nemůže."

Redford byl vždy neskrývaným kritikem minulého prezidenta a tak před zahajovacím filmem běhala na plátně nová znělka, kde defilovaly nápisy typu Filmem proti konformitě, Nový odpor, Vzkříšení aktuálních dokumentů apod. A samotný zahajovací film festivalu bojové naladění završil.

Festival Sundance 2010 - Andie MacDowellováFestival Sundance 2010 - James Franco

Letošní Sundance totiž otevřel snímek režisérské dvojice Rob Epstein, Jeffrey Friedman HOWL, tedy Kvílení. Samozřejmě o Allenu Ginsbergovi a boji proti cenzuře, která chtěla soudně zasáhnout na konci padesátých let proti této dnes už slavné provokativní básni, manifestubeatnické generace. Mimochodem jedné z nejprodávanějších básní historie.

Film přijel uvést představitel Ginsberga, americký herec James Franco, známý třeba z filmů Spider Man nebo Milk. "To jsem nevěděl," odpověděl nejdřív na naši otázku, co říká Ginsbergovu vyhoštění z Československa v roce 1966. Ale pak se rozpovídal. "Nebyl to jen vynikající a talentovaný básník, je to velmi známá figura ve Spojených státech, jeho stín je nesmírně dlouhý."

Festival Sundance 2010

Samotný film se nejspíš do dějin kinematografie, nebo alespoň mezi výrazné zásahy letošního roku, nezapíše. Komplikovaný snímek míchá recitaci básně v malém klubu s osobní výpovědí básníka v podání Franca, rekonstrukcí soudního procesu, a to vše prolínané animovanými motivy Ginsbergových běsů a tripů. Příliš mnoho psů, chce se říct. Největší festivalové premiérové kino Eccles bylo ovšem plné a desítky zájemců se dovnitř nedostaly.

Pro českého novináře bylo příjemné setkání s představitelem epizodní role ve filmu Kvílení, americkým hercem Johnem Savagem, kterého dobře známe jako Bergera z Formanovy adaptace muzikálu Hair. "Moc rád vás potkávám, říkal Savage, Hair byl můj nejlepší film, nejlepší role. Prosím vás, řekněte Miloši Formanovi, ať mi zavolá. Na jeho telefonát čekám už 35 let!" dodal s úsměvem.

Festival Sundance 2010 - John Hamm a Jennifer Wesfeldtová Festival Sundance 2010 - Treat Williams

Na červeném koberci se krátce objevila i Andie MacDowell, která přijela jen tak, za kamarády z tohoto filmu. "Sundance je pro film nesmírně přínosný. Pomáhá nezávislé tvorbě a třeba Sex, lži a video, kde jsem hrála jednu z hlavních rolí, tady začal svůj světový úspěch. Jezdím sem ráda," dodala hvězda a potvrdila tak názor většiny návštěvníků této největší světové přehlídky nezávislého filmu.

Letošní ročník Sundance, kterému tady podle letopočtu říkají twenty ten, dvacet deset, se naplno rozbíhá v pátek. Svůj nový film Company Men sem mj. přiveze režisér John Wells a obsazení je hvězdné - Ben Affleck, Kevin Costner či Tommy Lee Jones.

Další informace z festivalu v Sundance najdete zde