Básník, smrt a film je téma letní školy

S velkými hvězdnými festivaly tu nesoutěží. Letošní 29. Letní filmová škola, kterou hostí Uherské Hradiště od 25. července do 3. srpna, má jiné cíle. „Do Karlových Varů se jezdí za světovými novinkami, k nám míří spíše ti, kdo si chtějí prohloubit filmové vzdělání,“ říká organizátor akce Jiří Králík.

Výchově diváka odpovídá i program, který zahrne dvě stě filmů v různých sekcích. Hlavní cyklus je tradičně věnován objevování vztahů mezi kinematografií a jinými oblastmi umění a poznání - letos jde o témata Film a básník a Film a smrt.

Profil národní kinematografie patří Mexiku, v dalších kolekcích se představí domácí novinky, velké filmy velkých festivalů, krátkometrážní tvorba od experimentů přes dokument či animaci ke studentským pracím a díla spojená s významnými výročími a jubilanty.

V předpremiéře zde budou uvedeny české snímky Správce statku, Woodstock z Trutnova a Ničeho nelituji, světovou premiéru svého filmu Zahrada pozemských rozkoší veze do Hradiště polský režisér Lech Majewski. K unikátům nabídky dále patří „trilogie smrti“ Michaela Hanekeho či filmový miniportrét básníka a spisovatele  Petera Handkeho.

Z hostů je ohlášen rovněž Majewského krajan Krzysztof Zanussi, počítá se s válečným reportérem CNN Peterem Arnettem, neboť dalším z témat letní školy bude Smrt a média. Navíc pořadatelé stále doufají, že si pro cenu Asociace českých filmových klubů přijede osobně Terry Gilliam, jeden ze členů slavného uskupení Monty Python, který v Česku právě točí americký film Bratři Grimmové.

„Terry Gilliam by se v Uherském Hradišti mohl objevit poslední červencový den. Zatím to moc dobře nevypadá, stále však jednáme. Záleží na počasí a na režisérově natáčecím plánu,“ informoval Jiří Králík. Z tuzemských hostů dostali pozvání Jiří Krejčík, Juraj Herz, Břetislav Pojar, Pavel Landovský či Bolek Polívka.

„Velkou novinkou bude rozšíření takzvané Digitální filmové školy,“ připomíná Králík. Diváci totiž nemusí jen sledovat filmy mistrů, zároveň mají možnost natočit si na letní škole svůj vlastní film. Kromě toho je pro ně připravena řada speciálních dílen, jež jsou zaměřeny postupně na jednotlivé etapy filmové tvorby.

Vedle filmů čeká účastníky doprovodný program: výstavy, tanec, divadelní představení a koncerty. Ze zahraničních kapel přijedou mexičtí Los de Abajo, Ike Willis ze Států, Antonina Krzyston Band z Polska nebo Glen Hansard z Irska, z domácích tváří tu vystoupí Hradišťan, Vladimír Mišík, Vladimír Merta, DG 307, Psí vojáci, Extempore, Petr Skoumal či Vlasta Třešňák.

Obě ústřední témata doprovodí besedy, kde přislíbily účast osobnosti české literatury Ludvík Vaculík, Egon Bondy, Pavel Šrut, ale také legendy Pražské Pětky David Vávra a Lumír Tuček.

Polský režisér Krzysztof Zanussi.

Polský režisér Krzysztof Zanussi.

Představitelé britské tvůrčí skupiny Monthy Python Terry Gilliam (vlevo) a Terry Jones.

Novinář Peter Arnett, který proslul reportážemi z války v Perském zálivu, v troskách tábora teroristické sítě Al-Kajda v Afghánistánu.

Americká televize NBC propustila slavného válečného korespondenta Petera Arnetta za interview pro iráckou televizi. (30. března 2003)

,