Herečka Andrea Fay Friedmanová

Herečka Andrea Fay Friedmanová | foto: Profimedia.cz

Seriálová herečka s Downovým syndromem podlehla zákeřné nemoci

  • 2
Andrea Fay Friedmanová hrála v seriálech Walker, Texas Ranger, Pobřežní hlídka nebo Zákon a pořádek. Narodila se s Downovým syndromem, trpěla Alzheimerovou chorobou a zemřela v 53 letech, když ke konci života už nemohla mluvit. O jejím skonu informoval list The New York Times.

Kromě zmíněných a dalších serálů dabovala Friedmanová v roce 2010 v jedné z epizod kresleného seriálu Family Guy postavu Ellen, která je rovněž postižena Downovým syndromem.

Na otázku, co dělají její rodiče odpoví Ellen ústy Adrey Fay Friedmanové slovy: „Můj táta je účetní a máme je bývalá guvernérka Aljašky,“ přičemž jde o narážku na Triga Palina, syna bývalé guvernérky Aljašky Sarah Palinové, který se také narodil s Downovým syndromem.

Palinová tuto narážku odsoudila ve Fox News a prohlásila, že některé věci zkrátka nejsou vtipné a z podobných věcí si mohou dělat legraci jen krutí a bezcitní lidé.

„Mám za to, že bývalá guvernérka Palinová nemá smysl pro humor,“ uvedla Friedmanová v reakci pro New York Times a dodala, že postava Ellen měla být pro ostatní spíše inspirací než objektem posměchu.

Poslední hereckou příležitost dostala Andrea Fay Friedmanová v roce 2019 v rodinném filmu Carol Of The Bells, který natočil herec a režisér Joey Travolta, bratr Johna Travolty.