Z pohádky O zakletém králi a odvážném Martinovi

Z pohádky O zakletém králi a odvážném Martinovi | foto: ČT

PRVNÍ DOJMY: Slovenská pohádka se na Štěpána zhlédla v Mrazíkovi

  • 192
Koprodukční slovensko-česká pohádka O zakletém králi a odvážném Martinovi měla na své straně působivé exteriéry, náladu zasněžených Vánoc a originálního slepého hrdinu. Ale nejen ježibabu opsala z Mrazíka.

Ne každá princezna, která se projede na bílém koni zasněženým skanzenem, je hned Popelka, nicméně setmělé kouzlo zapadlé vánoční vesnice sluší všem pohádkám, což příběh O zakletém králi a odvážném Martinovi odvysílaný na Štěpána na ČT1 dobře věděl a šikovně využil.

Režisér Peter Bebjak, který má bohatou zkušenost zejména s krimithrillery, také umí vytěžit napětí z akčních scén ve skalních propadlinách.

Vůbec se dá říci, že z pohádkových novinek letošních Vánoc byla právě ta Bebjakova napohled nejvíce „rozhýbaná“, filmařsky takříkajíc nadechnutá a že se na její výpravnosti při výrobě zjevně nešetřilo.

Princezna sice nosila jediný výraz, ale zato v půvabné tváři a slepý, leč neochvějně pozitivní kovář Martin převedl dětské diváky docela nevtíravě  do světa, ve kterém sluch a hmat mohou nahradit zrak i bez pohádkových kouzel.

O zakletém králi a odvážném Martinovi

55 %

ČR/SR, 2018, 80 min.

režie: Peter Bebjak

hrají: Richard Autner, Simona Kollárová, Csongor Kassai, Lukáš Vaculík

IMDb: 6.5

Ovšem s původností zbylého osazenstva si scenárista Tomáš Dušička tolik hlavu nelámal, takže posbíral dobré krále, zlé černokněžníky na postech rádců, zkamenělé zachránce a hlavně figurkářské bytosti, odkazující nejčastěji k ruskému Mrazíkovi, včetně rýmovaček, mučení ježibaby či jejího kocoura.

Samozřejmě najít originalitu v žánru spoutaném pravidly se už takřka nedá, poslední výjimku zosobňuje Anděl Páně. Ale přesto by dramaturgie měla až příliš zjevné podobnosti hlídat - aby se z Martina nestal v divácké paměti Ivánek, z jeho vyvolené Nastěnka a z lesního skřítka dědeček Hříbeček.