Dalibor Gondík

Dalibor Gondík | foto: Ivan Chlud

Ze Švejka bude muzikál s Gondíkem

  • 15
Došlo i na Švejka. Bude z něj muzikál, nebo spíše veselohra se zpěvy. Na začátek listopadu ji připravuje pražské divadlo Hybernia, autorem libreta i režisérem je Václav Postránecký.

Divadelní adaptace světoznámého románu Jaroslava Haška se počítají na desítky, verze v Hybernii se má lišit nejen písničkami ve stylu staropražských lidovek, ale především absencí vlivu Josefa Lady, který je v českém kulturním kontextu se Švejkem neodmyslitelně spjatý. Místo toho  inscenátoři jako výtvarnou inspiraci použili Haškovy a Švejkovy historky se psy.

"Se Švejkem je to stejné jako s Biblí nebo otčenášem. To je dílo, ve kterém se nedá a nesmí improvizovat," říká Postránecký a slibuje, že  jeho divadelní verze Švejka nezmění z Haška ani písmenko.

Proto inscenace stejně jako román skončí slovy poručíka Duba: "Patriotismus, věrnost k povinnosti, sebepřekonání, to jsou ty pravé zbraně ve válce. Připomínám si to zejména dnes, kdy naše vojska překročí hranice."

Autorem písní je skladatel a akordeonista Kája Mařík, slova napsal sám Postránecký. "Původně jsme chtěli najít profesionálního textaře. Jen jsem načrtnul, o čem by písničky měly být. A už to tak zůstalo, že prý jsou moje texty dobré," dodává Postránecký.

Hudba ze Švejka připomíná styl pražské skupiny Šlapeto – ostatně její členové se v inscenaci objeví. Hlavní roli si zahraje Dalibor  Gondík v alternaci s Martinem Sobotkou. V ostatních úlohách se představí například Václav Vydra jako Feldkurát Katz či Lukáš Vaculík jako Nadporučík Lukáš. Ženských postav se zhostí Jana Švandová.