Vetchý si zahraje v Ďáblově houpačce

Dramatizaci románu Ďáblova houpačka od ruského spisovatele Fjodora Sologubova bude od 18. prosince hrát pražský Činoherní klub. Pořídil ji Roman Císař. Hra sleduje osudy přepjatě ctižádostivého člověka a je podle režiséra Romana Poláka záznamem psychické choroby. Vedle toho je tématem hry hříšnost - vztah mezi starší dívkou a mladým chlapcem.

"Román je mixem Dostojevského, groteskního Gogola, Čechova a možná i Franze Kafky a humoru až švejkovského," řekl režisér Polák.

Na jevišti v tomto titulu účinkuje více než 20 herců. Jsou mezi nimi Jaromír Dulava, Nela Boudová, Ondřej Vetchý, Dana Černá, Vladimír Kratina, Martha Issová a další. 

Fjodor Sologub (1863 až 1927), vlastním jménem Fjodor Kuzmič Tětěrnikov, proslul především pochmurnými a často fantaskně groteskními novelami a romány.

Kniha Mělkij běs (Ďáblova houpačka) vyšla v roce 1907. Do češtiny ji pod názvem Posedlý přeložil počátkem 70. let Jaroslav Piskáček.

Sologub o knize napsal, že v ní chtěl ukázat všednodennost, avšak ve stadiu sebevraždy. Po říjnové revoluci se stáhl do ústraní, vystěhovat z Ruska se mu nepodařilo. Soustředil se na překladatelskou práci.

Fotografie ze zkoušek k premiéře hry Ďáblova houpačka.

,