Z představení Shen Yun

Z představení Shen Yun | foto: Divine China

Tančí za lidská práva, Peking skřípe zuby

  • 12
V pražském Kongresovém centru ožily díky představení Shen Yun čínské příběhy. Kromě legend se tvůrci pořadu dotýkají i současných dějin a lidských práv. A Pekingu se to nelíbí.

Představení Shen Yun souboru Divine Performing Arts zavítalo do Prahy na dva dny. První dvě vystoupení byla na programu včera, další dvě se konají dnes.

Z představení Shen YunČlenové newyorského souboru složeného z čínských umělců se věnují meditačnímu cvičení Falun Gong (čchi-kungová škola buddhismu vyjadřující hodnoty pravdivosti, soucitu a tolerance). V Číně však tuto praxi pro její narůstající popularitu komunistický režim zakázal a již několik let ji pronásleduje.

Čínské publikum tak velkolepé představení neuvidí. Co víc, čínské ambasády se pokusily narušit i několik evropských zastávek, mimo jiné i ve Švédsku a také na Slovensku, kam Shen Yun zavítalo v neděli.

"Vím o dopisech, které ambasáda poslala našim příznivcům, kde uvádí hanlivou propagandu proti Falun Gongu a snaží se postavit celé umělecké představení do protičínské a politické roviny," uvedl Marek Tatarko, předseda slovenské asociace Falun Gong.


Vzkaz pro Shen Yun

Jako konzervativní člověk jsem ctitelem tradic a podporuji udržování historických hodnot v kultuře, umění i dalších oblastech lidské činnosti. Tradice kultur Číny, Tibetu i Mongolska jsou jedny z nejdelších na světě, trvají již několik tisíc let a považuji za nesmírně důležité je uchovat i pro další generace. Proto podporuji i představení Shen Yun, které navrací prostřednictvím klasických příběhů původní hodnoty morálky a jsem rád, že představení tohoto souboru bude uvedeno i v Praze.

Přemysl Sobotka, předseda Senátu PČR

Stovka umělců v představení Shen Yun oživuje tradice čínské kultury. Scény bojového umění střídají výjevy klasických příběhů, multimediální projekci dokresluje zvuk padesátičlenného živého orchestru.

Z představení Shen Yun"Ta show jako by ani nebyla z tohoto světa. Oslnila mě krása představení, fantastické kulisy i veliký talent účinkujících," nadšeně komentovala představení přední americká cellistka Christine Walevska.

Shen Yun doporučuje i Obama
Choreografie etnických tanců doplňují akrobatické skoky, draci a hřmící bubny. Diváci se ocitnou v buddhistických chrámech, horách, mongolských stepích i čínských palácích. Unikátní součástí produkce jsou pestré a pečlivě navržené, ručně šité kostýmy.

Z představení Shen Yun"Je to prodchnuté takovým nadpozemským pocitem. Je v tom nadšení, a přece je to poklidné. Je to skutečná krása," říká Vanessa Harwoodová, bývalá sólistka Kanadského národního baletu.

Každé vystoupení doprovází komentář v čínštině a také v jazyce země, kde zrovna soubor vystupuje. "Na tento mimořádný zážitek budete jistě vzpomínat celý život,“ vzkazuje publiku jeden z nadšených diváků - senátor za stát Illinois a kandidát na prezidenta USA Barack Obama.