Hra To pravé

Hra To pravé - Fotografie z divadelního představení To pravé, které připravilo Divadlo na Vinohradech. | foto: Jakub Tabery

Stropnický a Postlerová hledají to pravé

To pravé je neobyčejná komedie o obyčejných věcech jako jsou láska, nenávist, věrnost a slušnost. Jak si v životě poradit s hledáním "toho pravého". Hru Toma Stopparda v současné době připravuje Divadlo na Vinohradech, premiérově ji divákům představí v pátek 25. února.

Premiéra romanticky laděné komedie To pravé se uskutečnila v londýnském Strand Theatre ve West Endu 16. listopadu 1982 v režii Petera Wooda.

Česká premiéra se konala v roce 2004 ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

To pravé je dojemná komedie o lásce s mnoha autobiografickými prvky, ve které se Stoppard, dle vlastního vyjádření "velice plachý a uzavřený člověk", už nebál psát o lásce otevřeně.

"Maskoval jsem se spíše okázalostí než zdrženlivostí. Stal jsem se jakýmsi potlačeným exhibicionistou. Citové sebeobnažování jsem pokládal za trapné, ale teď už nikoli - nebo víceméně nikoliv. Čím jsem starší, tím méně mi záleží na vlastním utajení," uvedl dramatik v jednom rozhovoru.

Stoppard zachází s přesným jazykem a důmyslnými divadelními nápady, pohrává si s hranicemi fikce a skutečnosti.

Režie vinohradského zpracování se ujala Jana Kališová. Jednu z hlavních roli ztvární Martin Stropnický.

"Henri je spisovatel ve středních letech, který prožívá partnerskou krizi. Role se mi hraje velmi příjemně," řekl iDNES Martin Stropnický.

Postava Annie připadla Vendulce Křížové. Ve vedlejších rolí se divákům představí Simona Postlerová, Jan Šťastný, Daniel Bambas, Martin Davídek a Barbora Petrová.

Hra plná břitkého humoru
"Hra je vtipně, ale ne povrchně napsaná. Je plná břitkého, inteligentního humoru," dodává Martin Stropnický.

Sám autor hry se dokonce přišel do vinohradského divadla podívat na generální zkoušku. - více zde

Tom Stoppard se narodil v roce 1937 ve Zlíně jako Tomáš Sträussler, jeho otec byl lékařem v Baťově nemocnici. Před válkou emigrovala rodina do Singapuru a pak dále do Indie. Později přesídlila do Anglie.

Devět let pracoval jako novinář v Bristolu, pokoušel se také psát prózu a dramatické texty. V roce dal v Bristol Evening World výpověď a začal psát hry.

Průlomem ve Stoppardově kariéře byl velký úspěch hry Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi na Edinburghském festivalu v roce 1966. Bezmála čtyřicet let si Stoppard udržuje postavení jednoho z nejobdivovanějších a nejúspěšnějších dramatiků Anglie.

Kromě vlastních her je také autorem adaptací evropských komedií a scénářů k řadě filmů, včetně Oscary ověnčeného Zamilovaného Shakespeara.