Diskuze

Staré bělidlo se v Babičce podle Ypsilonky mění ve sklepní byt

Babička Boženy Němcové se vrací. Na divadlo a rovnou v režii Arnošta Goldflama. V pražském Studiu Ypsilon bude mít premiéru ve čtvrtek, představení nese název Babička se vrací čili Dichtung und Wahrheit (vybásněná a pravdivá).
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

maciak

15. 3. 2010 9:41
"Demýtizovanie"

Demýtizovanie je v takýchto prípadoch eufemizmus. Nie som si istá, či tento termín zodpovedá skutočnosti a už vôbec nezodpovedá zámeru  režiséra takého druhu "aktualizácie", "nového pohľadu" či "modernizácie". Niečo mi našepkáva, že ide predovšetkým o snahu byť iný, neprehliadnuteľný, šokovať a tak privolať na seba pozornosť pod heslom "Akákoľvek reklama je reklama".

Ešte je tu  druhá možnosť, že je to zámerné "borenie mýtov", ktoré je tak populárne v posledných 20tich rokoch. Borí sa s obľubou, vášnivo a niekedy až zúrivo. Nič nie je sväté a čím to bolo čistejšie, tým intenzívnejšie to treba"demýtizovať".  Nenechať na ideáloch starších generácií nič čistého. Nakoniec, nič nové, my si také  pamätáme.

Z tohto pohľadu začína byť jednoznačne jasné, prečo bolo zákonom stanovené, že  určité historické udalosti sa  nesmú demýtizovať ani na vedeckej úrovni, kde sú takéto postupy bežné a žiadúce z dôvodu meniaceho sa pohľadu na dejiny z titulu zistenia nových skutočností.

0 0
možnosti