František Němec a Jana Štěpánková ve hře Pardál

František Němec a Jana Štěpánková ve hře Pardál | foto: Jan Malíř

„Láska dokáže divy. Možná.“ Víc Jana Štěpánková o Pardálovi neprozradí

  • 2
Pardálem se táhne veliká láska, ale víc už neřekne. Jana Štěpánková udržuje diváky Ungeltu před blížící se premiérou v napětí. V kusu Pardál si zahraje s Františkem Němcem.

Letos to bylo 55 let, kdy se Jana Štěpánková s Františkem Němcem poprvé a naposledy setkali na divadelních prknech. „Hrála jsem Slávku v Měsíci nad řekou v Libni. Tehdy už jako členka divadla. Franta byl ještě na škole, když ho Pavel Kohout obsadil,“ vzpomíná herečka na rok 1962. Teprve druhou takovou možnost jim tak nabízí aktuální novinka pražského Divadla Ungelt nazvaná Pardál. Jana Štěpánková a František Němec se zde setkají jako ústřední dvojice v inscenaci připravené podle předlohy současného rakouského dramatika Felixe Mitterera.

„Pak jsme spolu hráli třeba v Nemocnici na kraji města, ale na jevišti se setkáváme až teď po těch téměř šedesáti letech,“ potvrzuje Štěpánková. V Pardálovi se představí jako jistá Marion Liebherrová. „Já se jmenuji jménem, on se jmenuje Muž, to je všecko. Divák by měl přemýšlet, jak to vlastně je,“ naznačuje herečka. K ději toho příliš prozradit nechce, diváky totiž čeká téměř detektivka, která se během večera pozvolna rozplétá.

Když však vyjdeme z kusých informací, které samo divadlo nabízí, příběh se bude točit okolo nehody, při které Marion srazí onoho neznámého Muže autem. Nešťastník je přitom velice podobný jejímu zesnulému manželovi. „Smutné to není, spíše zvláštní. Představením se táhne červená nit, kterou je veliká láska. A ta dokáže možná dělat divy. Možná. Ale víc už vám neřeknu,“ naznačuje Štěpánková tajemně.

Prozradí už jen smysl názvu: „Je to Rilkeho báseň, kterou napsal v Paříži. Pojednává o tom, jak jsou zvířata za mřížemi.“ Rilkeho verše totiž v novince zazní přímo. „Po prvním čtení hry jsem si řekla, že by to nemuselo být špatné. A čím víc jsem to četla a čím víc jsme na tom pracovali, pochopila jsem, že to potřebuje celé rozklíčovat,“ popisuje Štěpánková náročné přípravy. „Není to jednoduchá látka, opravdu ne. I když by se to tak na první pohled mohlo zdát. Zpočátku jsem myslela, že to bude komedie. Najednou mne ten smích trochu přešel a nevěděla jsem si rady. Můžete se tam místy zasmát, ale nevím, jak bych to klasifikovala. Tragikomedie? Tak možná, ale je to přitažené za vlasy,“ říká Štěpánková a chce se v případě Pardála škatulkám vyhnout.

A hned další

Vedle dvou hereckých legend se objeví Ondřej Novák, v Ungeltu známý z kusů 4000 dnů či Království boží na zemi. „Nekouká na nás jako na ikony. Je mladý, ještě nemá ty ostruhy, nemá ty zkušenosti. Ale to mu nechci mydlit schody, je to fajn kluk,“ shrnuje herečka spolupráci. Trojici režíruje další legenda, Ladislav Smoček. „Už jsem s ním právě v Ungeltu dělala francouzskou komedii Na útěku,“ připomíná Štěpánková zdejší úspěšné představení se Zlatou Adamovskou.

Pardál má v Ungeltu premiéru 6. prosince. Jen o deset dní později pak tým okolo Milana Heina uvede ještě jednu novinku – Život podle Jonesových s Vandou Hybnerovou či Miroslavem Táborským.