Divadlo na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech - Svatopluk Skopal jako Othello v Shakespearově tragédii, kterou uvádí pražské Divadlo na Vinohradech. | foto: Divadlo na Vinohradech

Othello se vrací na Vinohrady

Do Divadla na Vinohradech se vrací William Shakespeare. Scéna včera v premiéře uvedla tragédii Othello se Svatoplukem Skopalem v titulní roli. "Na Vinohradech se naposledy hrál Shakespeare před třemi lety - byl to Kupec benátský," připomněl režisér Jan Novák. Spolu s dramaturgií se rozhodoval mezi Králem Learem, Hamletem a Othellem.
"Nakonec jsme zvolili Othella, kterého Vinohrady naposledy uvedly v třicátých letech se Zdeňkem Štěpánkem. I nyní totiž máme k dispozici výborné herce, kteří si mohou na tuto hru troufnout," říká Novák.

Maura si zahraje Svatopluk Skopal, jeho něžnou ženu Barbora Munzarová a intriky na jevišti rozprostře Vladimír Dlouhý coby Jago.

"Othello je zralý muž, padesátník, generál s mnoha vojenskými i lidskými zkušenostmi. Rovněž Desdemonu vidím nikoli jako křehounkou naivní osmnáctku, ale jako sebevědomou ženu, která má odvahu vést vlastní život a odejít z bohatých, ale také nesnášenlivých a přezíravých Benátek," popisuje režisér.

Ani Jago v Novákově pojetí nemá být černokněžníkem, ze kterého čiší zlo, sotva vkročí na scénu. "Jago se jeví jako stále usměvavý přítel, který je všem sympatický a všichni ho mají rádi. A on přitom jen dokonale ovládá umění přetvářky a podvodu."

To je podle Nováka stále aktuální poselství hry: ti, kdo nás klamou, to většinou dělají s tím nejlaskavějším úsměvem.

"Othello a Desdemona provokují svým štěstím. Hlavním problémem hry pro mě zůstává, jak to, že se tak lehce necháme klamat, a proč jsou Jagové stále tak silní."

Režisér proto vyzdvihuje příběh Jagovy ženy Emile, která nakonec celou manželovu intriku prozradí a zaplatí za to životem. "Zlo je silné, ale musíme se mu postavit," dodává Jan Novák.
Divadlo na Vinohradech vsadilo také na bohatou vizuální stránku inscenace. Postavy oblékl výtvarník Josef Jelínek do nákladných renesančních kostýmů, autorem scény je Ivo Žídek. Vedle herců režie zalidnila jeviště také družinou šermířů.