Michael Flatley - show Keltský tygr

Michael Flatley se souborem nacvičuje v Praze show Keltský tygr (11. května 2005) | foto: Nguyen Phuon Thao, MF DNES

Odložený Keltský tygr zatančí v Praze 27. srpna

  • 5
Choreograf Michael Flatley vystoupí se svým tanečním představením Keltský tygr v odložené světové premiéře na strahovském stadionu v Praze 27. srpna. Původní termín Flatleyho představení 12. července pořadatelé zrušili údajně kvůli technickým problémům.

Představení bylo zrušeno jen chvíli před plánovaným začátkem. Jako důvod pořadatelé uvedli technické problémy při budování scény. Poté se objevily spekulace o tom, že na strahovském stadionu byly problémy se statikou pódia. - více zde

Podle Jany Krátké z pořádající agentury JVJ Produkce ale bylo na vině špatné počasí, kvůli němuž se technická zkouška mohla konat až v den plánované premiéry. Při ní se pak objevil problém s pohyblivými obrazovkami, bez nichž nechtěl Flatley vystupovat.

Představení podle Krátké zůstane světovou premiérou. Pořadatelům se podařilo zajistit náhradní termín tak, aby pražské vystoupení o tento přívlastek nepřišlo. Americkou premiéru má mít show v Madison Square Garden v New Yorku až 27. září.

Předpremiéra Keltského tygra se konala 9. července v Budapešti, kde ji vidělo 25 tisíc lidí. Strahovský stadion Evžena Rošického má kapacitu 15 tisíc diváků, podle pořadatelů se na původní termín prodalo přes polovinu vstupenek. Ty podle pořadatelů zůstávají v platnosti.

Keltský tygr podle Flatleyho vypráví o potlačované, ale nepotlačené duši Keltů a Irů. Představení zobrazuje útisk národa a tygr symbolizuje jeho ducha a boj za svobodu, říká autor.

Prahu si jako místo premiéry vybral prý pro spojení Čechů s keltskou tradicí. Česká metropole ěkolikrát viděla představení Lord of the Dance, po kterém má Flatleyův soubor jméno. Scénická show sklízí téměř deset let úspěch po celém světě.

,