Spoluúčastníky dramatických událostí se postupně stávají i sami diváci.

Spoluúčastníky dramatických událostí se postupně stávají i sami diváci. | foto: Komorní Fidlovačka

Novopečený režisér Brousek postraší Ženou v černém

Pražské divadlo Komorní Fidlovačka ožívá poslední premiérou sezony. Ve hře Žena v černém si přijdou na své zejména milovníci klasických hororů.

Temnou novelu Žena v černém napsala v roce 1983 prozaička Susan Hillová. Její bestseller se proslavil i na divadelních prknech díky vynikající adaptaci Stephena Mallatratta.

Od úspěšné světové premiéry v londýnském West Endu v roce 1989 se drama stále drží na repertoáru světových divadel. Premiéru v Komorní Fidlovačce má dnes.

Děj hry se povětšinou odehrává v retrospektivě. Mladý talentovaný právník odjíždí z Londýna do zapadlého kouta Anglie, aby se zúčastnil pohřbu zesnulé klientky a v opuštěném domě Na Úhořích blatech vyřídil i její pozůstalost.

Před divákem se krůček po krůčku odkrývá děsivé tajemství ponurého sídla uprostřed bezedných močálů, kterému se obyvatelé sousedního městečka už odedávna vyhýbají.

"Žena v černém", kterou hrdina poprvé spatří při smutečním obřadu, vzbudí v první chvíli jeho soucit. Tehdy však ještě netuší, jaký neblahý osud mu toto setkání přinese.

Spoluúčastníky dramatických událostí se postupně stávají i sami diváci. Tísnivou náladu navodí současně sugestivní zvuková kulisa.

Anglický thriller se na pražské komorní scéně stal první režijní příležitostí pro herce a muzikanta Ondřeje Brouska. Pod jeho "taktovkou" si hlavní úlohy zahrají Zdeněk Maryška a David Hák.