Meyrinkův Golem ožije tancem

  • 3
Román Gustava Meyrinka Golem inspiroval choreografa a tanečníka Petra Zusku k prvnímu celovečernímu kusu v Národním divadle. Inscenace má premiéru dnes. Zuska spolu s libretistou Danielem Wiesnerem záměrně balet po Meyerinkově knize nepojmenovali.

"Meyrink se dotýká slavné pražské legendy jen okrajově, téma knihy tkví v ezoterice. Je to román alchymie, kabaly a tarotu," říká Zuska předsatvení Ibbur aneb Pražské mysterium.

Ibbur je název knihy, kterou hlavnímu hrdinovi Athanasiu Pernathovi přinese tajemný návštěvník, aby opravil na pergamenu poničenou iniciálu I.

"Slovo Ibbur se dá přeložit jako otěhotnění duše a je klíčové nejen pro román, ale i pro naši inscenaci," vysvětluje Zuska a zároveň čtenáře Meyrinkova románu upozorňuje, že tvůrci se od zápletky románu odchýlili.

"Vytvořili jsme taneční divadlo inspirované Meyrinkem. Filozofické poselství zůstává stejné jako v knize," dodal Zuska. Hlavní postavu tvůrci nazvali nikoli Athanasius Pernath či Golem, ale Já.

"Příběh balancuje mezi dnešní realitou, hlavní hrdina je hospitalizován na psychiatrii, a jeho duševní poruchou, rozjitřenými fantaskními vizemi evokovanými Meyrinkovým románem," dodává Wiesner.

"Je to jedno z nejnáročnějších představení, ve kterém jsem tančil. Nevzpomínám si, že bych v baletu zažil tolik převleků," řekl představitel hlavního hrdiny Alexandr Katsapov.