Z inscenace Činoherního klubu Léda. | foto: Viktor Kronbauer

Manželství na scéně se dá zahrát i bez rvaní vlasů

  • 0
Premiéru dramatu Léda s podtitulem manželskonemanželská povídka chystá v režii Ladislava Smočka na 12. ledna pražský Činoherní klub.

Jejím autorem je jeden z nejvýznamnějších chorvatských spisovatelů 20. století Miroslav Krleža. V hlavních rolích se představí Ondřej Vetchý, Petr Nárožný či Nela Boudová.

Léda patří do souboru Krležových her o pádu patricijského rodu. Pronikavá psychologická studie manželského a vztahového života zasahuje až do grotesky. Je to hra o touze, která končí ve chvíli, kdy přestane být touhou a naplní se.

"Nemůže být tedy dobrého dramatu bez vnitřního psychologického obsahu jako nástroje a dobrého herce jako hráče, který na ten nástroj hraje. Dramatický děj na scéně není záležitost kvantitativní. Napětí jednotlivé scény nezávisí na vnější dynamice událostí, nýbrž naopak: síla dramatického děje je ibsenovsky konkrétní, kvalitativní a sestává z psychologické objektivace jednotlivých subjektů, které na scéně prožívají sebe a svůj osud." tvrdil Krleža.

A tvůrci inscenace v Činoherním studiu k tomu dodávají: nic, k čemu může dojít mezi mužem a ženou, není tak důležité, aby bylo nutno si kvůli tomu rvát vlasy.

Příběh vztahů bývalého diplomata, velkoprůmyslníka, malíře a jejich žen je poznamenán nevěrou a uraženou ješitností. Léda vyšla česky poprvé v roce 1968, premiéru měla jako rozhlasová hra v roce 1983, tedy dva roky po autorově smrti.