Jako Louis de Funés. Jana Paulová bude Lady Oscar ve vlastní režii

  • 1
Jednapadesát let od slavné filmové komedie s Louisem de Funésem se Oscar dostává na jeviště v České republice. Jde však o upravenou verzi, v pražském Divadle Kalich má ve čtvrtek premiéru Lady Oskar a místo podnikatele Bertranda dostává ve hře Clauda Magniera šanci rázná Clara Barnierová.

Tu zde ztvární herečka Jana Paulová, pro kterou to bude už desátá premiéra na zdejší scéně. „Takhle známá předloha a navíc tak moc úspěšná, jako byl film s Louisem de Funésem, který prostě nemá chybu, je samozřejmě velký závazek. Na začátku zkoušení jsem ho v sobě řešila možná až příliš, ale s přibývajícími zkouškami mě svíral čím dál tím méně, až jsem se od něj osvobodila úplně,“ popisuje herečka, která se zároveň poprvé chopila i režie.

„Vzhledem k tomu, že jsem skoro do všech našich inscenací v Kalichu více či méně režijně vstupovala, nebylo to, myslím, pro většinu mých kolegů takové překvapení,“ uvažuje herečka a zároveň připouští, že musela hře věnovat výrazně větší přípravu. 

„Uvědomila jsem si, že jako režisérka musím znát na všechno, co se týká našeho textu, odpověď. Že zkrátka musím mít tu hru přesně rozklíčovanou. Měla jsem kolem sebe sedm herců a musela jsem být připravena zodpovědět jejich otázky. Příprava byla nutná i proto, že vedle režie mě čekala ještě role tak velkého rozsahu,“ dodává.

„Hra je vzdálenou parafrází Moliérova Lakomce, Clara je chvilkami trochu Harpagon v sukních, ovšem její ohromný majetek jí nespadl do klína zázrakem nebo nějakým podvodem, ona si všechno sama těžce vydělala a nechce se o něj nechat připravit,“ přibližuje svou roli. Paulová se v novince objeví společně s Davidem Suchařípou, Vendulou Fialovou či třeba Ladislavem Hamplem.

Zajímavostí pak je účast Jana Kříže v roli Thibaulta. Pro muzikálového herce je účast na čisté činohře nezvyklá, navíc je to jeho první role po ročním působení v Německu.

„Je to tam perfektní parta lidí a moje role je tak skvostně napsaný blb, že se už teď nemůžu dočkat, až půjdeme před lidi,“ směje se Kříž, který je zároveň i autorem scény. Po čtvrteční premiéře hraje Kalich poprvé svou Lady Oskar až 19. listopadu.