Ze hry Výjimečný stav

Ze hry Výjimečný stav | foto: Divadlo Na Fidlovačce

Válečný reportér Josef Polášek hlásí Výjimečný stav. Z kuchyně paneláku

  • 1
O africké válce bude herec Josef Polášek v hlavní roli referovat přímo z paneláku. Hru Výjimečný stav uvádí od pátku v premiéře pražské Divadlo Na Fidlovačce.

Reportáž z nevěry vlastní ženy, tak zní podtitul novinky pražského Divadla Na Fidlovačce, která má premiéru už dnes večer. Hlavní roli v inscenaci Výjimečný stav hraje Josef Polášek, který se představí jako zahraniční zpravodaj.

„Je to vlastně reportáž o žárlivosti k vlastní ženě,“ přibližuje herec. „Korespondent Českého rozhlasu se někde v Africe dozví, že je mu manželka údajně nevěrná. Jeho žárlivost je tak silná, že všeho nechá, sedne na letadlo a letí do Prahy, aby to inkognito zjistil,“ uvádí Polášek do děje.

Reportérovi se však po příletu do domoviny situace zkomplikuje. „V africké zemi mezitím vypukne válka a on musí stůj co stůj dělat reportáže přímo z pražského paneláku, improvizovat a tvářit se, že je na místě konfliktu.
Pomáhá si různými zvuky, které vytváří pomocí kuchyňského vybavení. Mixérem třeba simuluje náklaďák vezoucí ozbrojence,“ naznačuje.

Poláška hra, kterou napsal redaktor Reflexu Milan Tesař a pro Fidlovačku zrežíroval Tomáš Svoboda, oslovila svou nejednoznačností. „Je ze života. Váš život také nevypadá jen jako komedie, nebo drama. I Výjimečný stav přináší obojí. Tragikomedie, sladké mandle v hořké čokoládě,“ přibližuje žánr.

Nabízí se otázka, zda autor coby novinář nestřílí tématem trochu do vlastních řad. „To by bylo očesané, zjednodušené. On v uvozovkách střílí do všech, chce pobavit,“ přemýšlí Polášek. „Nejde jen o to, že by novináři občas neříkali pravdu. Výjimečný stav cílí i na ty, kteří jejich příspěvky nekriticky poslouchají, sledují či čtou a často podléhají zjednodušeným konspiračním teoriím. I díky tomu se šíří zlo,“ zdůrazňuje.

Autor hry Milan Tesař je známý jako spolutvůrce populárního nekonečného komiksu Zelený Raoul, který reflektuje aktuální politické a společenské dění. Podle Poláška je však Výjimečný stav odlišná kategorie, autor se zde pohybuje v trochu jiných vlnách humoru.

Tesař se příprav inscenace sám účastnil. „Chodil poctivě na zkoušky. Mého hrdinu jsme společně vykreslili jako trošičku namyšleného naboba. A není takový jen proto, že je novinář, má prostě takový charakter,“ uvažuje herec, pro kterého je premiéra i prvním setkáním s touto pražskou scénou. „Nikdy jsem tady nebyl ani v sále, tak mne velice překvapilo, jak je to hezké. Cítím se tady dobře, pracovní kolektiv je příjemný,“ hlásí z divadla od Botiče.

Vedle zápletky se diváci mohou těšit na zajímavou scénu, kterou vymyslel Nikola Tempír. „Vypadá, jako když máte narýsovaný byt z ptačí perspektivy, akorát ve 3D. Mezi úsečkami se dá procházet, pohybujeme se ve čtvercích,“ naznačuje herec známý i ze seriálu Vesničan. Po páteční a sobotní premiéře mohou diváci na Výjimečný stav vyrazit 30. ledna.