Děkovačka po premiéře Odcházení - Václav Havel s tvůrčím týmem

Děkovačka po premiéře Odcházení - Václav Havel s tvůrčím týmem - Divadlo Archa, Praha (22. května 2008) | foto: ČTK

Havlovo Odcházení míří do Ameriky, premiéry se zúčastní i sám autor

  • 3
Hra Václava Havla Odcházení se ve středu poprvé bude hrát na americkém kontinentu. Premiéru má ve filadelfském Wilma Theater v režii Jiřího Žižky.

V hlavní roli kancléře Riegra se představí David Strathairn, slavný herec nominovaný před pěti lety na Oscara za hlavní roli ve filmu Dobrou noc a hodně štěstí. Václav Havel s manželkou zakončí premiérou svůj pobyt ve Spojených státech.

Filadelfské představení má už před premiérou několik pozoruhodných momentů – předně ho režíruje Jiří Žižka, který emigroval z Československa v roce 1976 a k zájmu o divadlo ho, jak sám tvrdí, přivedl právě Havel.

Odcházení - divadelní hra Václava Havla v nastudování Jihočeského divadla v Českých BudějovicíchSlovenské národní divadlo: Odcházení

"Bylo mi asi patnáct let, když jsem viděl Havlovu druhou hru Vyrozumění v Divadle Na zábradlí. Hrozně se mi to líbilo. Divadlo mě začalo víc zajímat kvůli té absurditě a humoru, které dal na jeviště," říká Žižka, který v roce 1990 režíroval i Havlovo Largo desolato, televizní scénář tehdy podle Havlovy hry napsal slavný Tom Stoppard.

I herec David Strathairn se už s Havlovou tvorbou setkal – v roce 1989 v New Yorku hrál v Havlově dramatu Pokoušení. A i tenkrát byl u toho režisér Žižka.

Z premiéry Odcházení v Cáchách

"Odcházení je výjimečné divadelní dílo, je náročné rozpoznat všechny divadelní vlivy, které Havel do textu vložil – odkazy k velkým dramatikům, jako byl Čechov, Shakespeare, možná i Beckett či Ionesco a Havel sám," tvrdí Strathairn.

Podle Žižky je odcházení nejuniverzálnější hrou, kterou bývalý český prezident napsal. "Všichni totiž musejí někdy někam odejít, třeba z rodiny, ze země, od přátel. Vždycky je to těžké. A Havel to popsal bravurně," dodává pro filadelfský Courier Post.

z inscenace Odcházení

Dalším jménem, které v souvislosti s americkou adaptací Odcházení nesmí zapadnout, je překladatel Paul Wilson, rodák z Ontaria, který žil v šedesátých a sedmdesátých letech v Československu. Působil jako zpěvák v kapele Plastic People of the Universe.

Když byli v roce 1976 zatčeni a uvězněni členové kapely, byl Wilson vyhoštěn z republiky. Z češtiny přeložil většinu Havlových her. Fakt, že Odcházení režíruje Žižka, velmi vítá. "Má pro to dvojí citlivost: znalost českého prostředí mu dovolí zachovat původní nuance textu, znalost amerického publika zase předat maximum ze hry," napsal Wilson.

Odcházení se bude ve filadelfském Wilma Theater hrát minimálně do 20. června, soubor čeká ve třiatřiceti dnech sedmatřicet repríz.