Fotografie doprovázejí online premiéru představení God Is Gay spolku Monono

Fotografie doprovázejí online premiéru představení God Is Gay spolku Monono | foto: Facebook spolku Monono

God Is Gay. Rodiče přečetli název a hned se valily otázky, hlásí režisér

  • 12
Výrazný a kontroverzní název nese divadelní novinka, kterou mladí tvůrci ze spolku Monono okolo Karola Fila uvedou v online premiéře. Jejich dílo God Is Gay vypráví skrze Ježíšův příběh o odlišnostech a problémech z toho vyplývajících.

Kombinují toho skutečně „požehnaně“. „Cool drama zkřížené s Novým zákonem. Montáž biblických citací, pašijových textů, obdržených mailů, facebookových statusů, článků, videí a hereckých improvizací,“ uvádějí tvůrci divadelní novinky God Is Gay, kterou připravili pro pražský prostor Venuše ve Švehlovce a kterou jsou pro současnou situaci nuceni ve středu večer uvést pouze v online premiéře.

Za dílem s kontroverzním názvem stojí skupina mladých divadelníků Monono soustředěná okolo slovenského režiséra Karola Fila. „Vyprávíme příběh homosexuálního chlapce, který ztvárňujeme skrze klíčové momenty příběhu o Božím synovi,“ vysvětluje režisér.

„Naše představení je vlastně jeho variací, přičemž se nesnažíme tvrdit, že Ježíš byl gay. Poukazujeme na to, že Ježíš má dnes svůj obraz v lidech, na kterých je pácháno psychické, fyzické, ale i politické násilí kvůli lásce ke stejnému pohlaví,“ upřesňuje. Tvůrci proto hledali dnešní ekvivalenty Ježíšova života a zázraků. „Bůh ho ochraňuj, kdyby dnes vyrůstal třeba v Čečensku,“ dodává Filo.

Představení je prý určeno především pro heterosexuály, kteří mají problém s jakoukoli odlišností. „Upřímně: značnou část tvůrčího týmu tvoří heterosexuálové, pro které byla kdysi homosexualita problematická. Většina z nás totiž pochází z křesťanských rodin a někteří se rozmýšleli, zda se do projektu zapojit,“ upozorňuje režisér.

Stylizovaný film

„Stačilo, aby si naši rodiče přečetli název představení, a hned se valily otázky. Rodiny a blízcí přátelé jsou našimi prvními diváky a jsme vlastně dost zvědaví, jak budou reagovat. Představení je totiž určeno každému, kdo heslo Bůh je gay vnímá jako urážku,“ pokračuje Filo k novince.

„Proč by Bůh nemohl být gay? Jestli je v každém z nás, tak je i gayích a lesbách. Boží homosexualita je vlastně prostředkem, kterým chceme poukázat na netolerantnost a stereotypní smýšlení, které jsou v nás zakořeněné,“ upřesňuje.

Tvůrci se dotknou i tematiky sňatků a adopce homosexuály. „Vyjadřujeme se z obou stran, ač to patří k vedlejším tématům kusu. Vyhlášení Vatikánu potvrzuje nutnost otevřeného dialogu. Nemluvě o slovenských politicích, kteří nedávno hlasovali o tom, že otec = muž, matka = žena. Dokazují tím, že absentuje adekvátní vzdělání státních funkcionářů,“ míní Filo.

Online premiéra bude na Facebooku k vidění po tři dny. „Záznam jsme točili čtyři dny na tři kamery, v různých prostředích, se střihem i postprodukcí. Klasický záznam či livestream představením většinou škodí. Smířili jsme se s tím, že jde víc o stylizovaný film než divadlo a snažili se točit tak, aby to fungovalo hlavně na kameru,“ upřesnil Filo. 

Inscenace, která se snad časem k divákům dostane i živě, je přístupná od šestnácti let.