Fidlovačka zahájí svou třetí sezónu muzikálem Malované na skle

Premiérou úspěšného polského muzikálu Malované na skle v režii Juraje Deáka zahájí 7. září v 19:30 svou třetí sezónu Divadlo Na Fidlovačce. Libreto Ernesta Brylla přebásnil pro pražské divadlo známý písničkář Jaromír Nohavica, v jehož interpretaci se hlavní hrdina hry - legendární zbojník Jánošík - změnil ve valašského zbojníka Janíka. ČTK o tom dnes informovalo obchodní oddělení divadla.

Od své úspěšné premiéry ve Varšavě před třiceti lety se tato lidová hra se zpěvy a tanci stala trvalou součástí repertoáru mnoha divadel na celém světě. Například v Bratislavě se hraje již celé čtvrtstoletí. Významný polský spisovatel Bryll propůjčil baladickému příběhu o zbojníkovi kromě básnivosti i nemalou dávku zemitého humoru.

Autorka hudby Katarzyna Gärtnerová vyšla z melodiky lidové písně, kterou převedla do moderní podoby. Hlavní roli zbojníka Janíka ztvární na scéně Fidlovačky Petr Nečas. V roli Anděla se divákům představí Yvetta Blanarovičová, jako Ďábel Mário Kubec a jako Smrt Tereza Bebarová.

Malované na skle je již 13. premiérou nuselské scény, kterou před zkázou zachránila Nadace Fidlovačka založená v roce 1995. V čele s herci Tomášem Töpferem a Eliškou Balzerovou uspořádala několik benefičních představení, jejichž výtěžek byl určen na rekonstrukci divadla. Divadelní představení se do zrekonstruované budovy vrátila 28. října 1998 premiérou Tylovy a Škroupovy Fidlovačky.

Stav divadla v roce 1995

Jeviště v roce 1995

Současná podoba hlediště

Pohled z balkónu

Pohled na vstup do divadla