Záběr z představení Fish Eye, které Eliška Brtnická v zimě odehrála za sklem na pražském náplavce. | foto: Cirkopolis

Začíná novocirkusový Cirkopolis. Láká do akvária a bude celý zdarma

  • 0
V mnohem optimističtější atmosféře než byla ta, jež doprovázela zimní variantu, dnes začíná festival Cirkopolis. Už osmý ročník mezinárodní přehlídky nového cirkusu po pět dní hostí vnitroblok pražských Kasáren Karlín.

„Je to obrovská radost připravovat akci pro reálné diváky. Dramaturgie festivalu je poskládaná s ohledem na prostory kasáren, kde uvedeme intimnější, experimentální představení a dáme prostor české mladé generaci novocirkusáků,“ láká umělecká šéfka přehlídky Šárka Maršíková.

Únorová varianta se musela obejít bez zahraničních hvězd. Nyní do Prahy dorazí belgické žonglérské duo Cie Scratch s punkově laděnou performancí Mousse a španělský multižánrový tandem Kolektiv Lapso Cirk. Ten přiveze projekt OVVIO, kde bude předvádět nezvyklé balancování s věcmi běžného užití.

Z českého programu organizátoři lákají na Fish Eye akrobatky Elišky Brtnické. Ta už v únoru zaujala stejnojmennou performancí za sklem na pražské náplavce. Na tu nyní navazuje v představení, kde se zavře mezi čtyři stěny akvária a kde se bude pohybovat pomocí přísavek na přenášení skla. Za dalších českých umělců se diváci dočkají Cirkusu TeTy, žongléra Filipa Zahradnického či třeba souboru Holektiv.

Součástí přehlídky je i výstava fotografií Davida Konečného z minulých ročníků. Vstupné na celý festival, který potrvá do 11. června, je zdarma. 


Témata: Karlín