Veselé paničky Windsorské

Veselé paničky Windsorské - Fotografie z představení Veselé paničky windsorské. | foto: Divadlo ABC

Důvtip Stašové zvítězí nad žárlivostí

Vášnivé řádění zchudlého rytíře. Co všechno člověk neudělá pro peníze? Zvítězí důvtip Simony Stašové nad žárlivostí manžela? Slavnou komedii Williama Shakespeara Veselé paničky windsorské připravilo pražské divadlo ABC, premiéra se uskuteční v sobotu 16. dubna.

Jedna z nejhranějších Shakespearových komedií předkládá obraz maloměsta, ve kterém řádění zchudlého rytíře Falstaffa roztočí kolotoč komických hádek a žárlivosti.

Falstaff, kterého ztvární Jaromír Meduna, není rozhodně do windsorských paniček zamilovaný, co ho však přitahuje jsou jejich peníze. Důvtip počestných paniček ovšem nakonec zvítězí nejen nad požitkářským rytířem, ale i nad žárlivostí manželů.

Humor komedie je spíše hořký než laskavý, jeden se tu snaží napálit druhého a třetí střídavě pomáhá oběma, aby byl vzápětí i on obelstěn.

"Už před šesti lety jsme se rozhodli nastudovat Shakespeara. Tuto hru jsme zařadili kvůli tomu, že se už přes patnáct let v metropoli nehrála a jednak kvůli tomu, že nabízí krásné herecké příležitosti," uvedla dramaturgyně Pavlína Morávková.

Režie se ujal Karel Kříž, svůj vztah k Shakespearovi hodnotí pozitivně. "Obdivuji jeho krásný humor i vidění světa. Byl to skutečný architekt, který věděl, co znamená divadelní poslání," řekl.

Hlavní role připadla na Simonu Stašovou, Veroniku Gajerovou, za Jaroslavu Adamovou zaskočí Marie Durnová.

"V Shakespearovi si zahraji teprve podruhé. Poprvé to bylo před dvaceti lety v komedii Jak se vám líbí, kde jsem byla pasačkou koz," prozradila ČTK Stašová.

V dalších rolích se představí Klára Jandová, Oldřich Vízner, Jaroslav Vlach, Oldřich Vízner, Ilja Racek a Jiří Klem a další. O pohybovou spolupraci se postaral Boris Hybner.