Divadlo v Dlouhé uvede premiéru Matějova vidění

Satirickou pohádkovou feérii, kritizující politické poměry první republiky, uvede pražské Divadlo v Dlouhé. Hra má název Matějovo vidění a jejími autory jsou filozof a spisovatel Ladislav Klíma a dramatik Arnošt Dvořák. Na jevišti se Matějovo vidění objeví v úpravě a režii Arnošta Goldflama.

"Hra, která ve 20. letech způsobila skandál v pražském Národním divadle a musela být stažena z repertoáru, se od té doby na českém jevišti objevila pouze jednou. Přesto je aktuální i po letech," říká mluvčí Divadla v Dlouhé Alena Večeřová. Klíma s Dvořákem se v báchorce zamýšlejí nad tím, zda lze žít poctivě, slušně a chudě, zda je možno vůbec žít a jak. Podobně jako v případě vojáka Josefa Švejka, ani u Matěje si nemůže být divák jistý, jedná-li se o génia, nebo o šaška a blázna. Ladislav Klíma se při psaní nechal inspirovat svým asketickým životem v chudobě a anarchistickým přístupem k jakémukoli řádu. Dramaturgy textu jsou Štěpán Otčenášek a Josef Kovalčuk, v titulní roli Matěje se představí Martin Matejka.

V lednu se má v Divadle v Dlouhé objevit legendární detektivka Agathy Christie Past na myši, kterou bude režírovat Jan Borna. Dostojevského Běsi budou jarní premiérou této scény - inscenaci nastuduje režisérka Hana Burešová. Divadlo v Dlouhé zahájí sezónu 6. září úspěšnou novinkou sezóny minulé. Uvede dramatizaci hry Soudné sestry, již napsal Stephen Briggs podle námětu anglického spisovatele žánru fantasy Terryho Pratchetta. Její repríza bude 10. září. Autor se letos na jaře pražské premiéry osobně zúčastnil. Při té příležitosti poznamenal, že nedodržel tradici a nešel do hlediště v převleku, což prý v Anglii činí, aby herci neměli trému.

Prosťáček, nebo génius? Matěj v podání Martina Matejky.