Dobře rozehraná partie

Dobře rozehraná partie | foto: Městská divadla pražská

Divadlo ABC rozehrává svižnou komediální partii

Svižná komedie o tom, jak žít sám a nezpustnout - tak by se dala jednoduše popsat hra Dobře rozehraná partie, kterou 19. ledna uvedou na scéně Divadla ABC Městská divadla pražská.

Hru o nesnesitelném válečném veteránovi Fredovi, kterého v inscenaci ztvární přední herec Městských divadel pražských Jan Vlasák, napsal současný rakouský dramatik a kabaretiér Stefan Vögel.

Fred žije sám a jediný, kdo smí jednou týdně do jeho zanedbaného bytu vstoupit na partii šachu, je jeho přítel Leonard, který s ním vždy prohraje. Wally, Fredův syn, se snaží otci pomoci a neustále mu dohazuje nové a nové hospodyně v naději, že otce zcivilizují. Ale marně.

Zapšklý veterán každou z nich nejpozději do týdne vypudí. Jednoho dne však do jeho bytu vstoupí temperamentní Italka Rosalinda, která má čtyři pásy v aikidu a vůbec se od svých předchůdkyň liší. A nakonec se stává i dámou, o kterou se bude v této partii hrát.

„Já vždycky říkám, že když v životě nejde o život, tak jde o kulový, ale když se v divadle nehraje o život, tak se musí jít od toho. A tohle je přesně ta hra, ve které se jako o život hrát bude. Navíc je to hra s krásným příběhem,“ míní režisérka Lída Engelová.

Hlavní téma Dobře rozehrané partie se dle tvůrců týká všech věkových kategorií - jen druhý člověk totiž dokáže, abychom se necítili sami. Proto se inscenátoři snažili udělat vše pro to, aby byl během hry kontakt herců s publikem co nejtěsnější.

"Scénograficky bude celá inscenace vytažena na forbínu, nejen abychom byli divákovi co nejblíže, ale také aby skvělé dialogy zkušeného kabaretiéra nezapadly,“ podotýká Engelová.

Společně s Vlasákem se na jevišti objeví ještě Jitka Smutná, která se s chutí ujala role Rosalindy, a Petr Štěpánek. Ten byl obsazen do role Fredova přítele Leonarda.

Hra Dobře rozehraná partie už v zahraničí své jméno má; Byla úspěšně inscenována v patnácti evropských zemích a kritika nikdy nešetřila chválou: "Dokáže vhodně propojit zajímavou dramatickou linku, psychologii postav i vtip a dát hře přehledný řád. Je to autor, o kterém bychom měli vědět," psali o Vögelovi recenzenti.