Comédie-Francaise odmítá pověst strnulého divadla

S Molierovou komedií Scapinova šibalství se zítra a v neděli představí soubor Comédie-Francaise na jevišti Národního divadla. "Jde o loňskou inscenaci v režii Jeana-Louise Benoita," říká ředitel první francouzské scény Jean-Pierre Miquel. "Hráli jsme ji také na velkém turné po Francii, kde ji zhlédlo přes padesát tisíc diváků." Úspěch nového nastudování Scapinových šibalství přičítá Miquel tomu, že se režisérovi podařilo uchopit Molierův text novým způsobem.
"Benoit samozřejmě respektoval žánr frašky, ale posunul vztahy jednotlivých postav," míní. "Komická postava Scapina tak působí jako jediná normální, zatímco ostatní vypadají jako blázni." Divadlo vzniklo v roce 1680 na příkaz krále; je výjimečné tím, že je institucí spravovanou samotnými herci. "Působím tu již pětadvacet let; pracoval jsem s desítkami režisérů a vždycky pro mě bylo důležité, že mě mohl obohatit jejich odlišný pohled na divadlo," říká k tomu představitel Scapina Gérard Giroudon a odmítá domněnky, že by na zdejší scéně režiséři trpěli pod hereckou diktaturou.
"Comédie-Francaise je divadlem dneška, divadlem živým, otevřeným novým uměleckým proudům i experimentům" zdůrazňuje zase Jean-Pierre Miquel. "Někdy se naše tradice mylně vykládá jako strnulost. Ale tak to není. Například loni jsme uvedli patnáct nových inscenací v nastudování patnácti různých režisérů." O souboru se také říká, že se jen zřídka vydává na zahraniční cesty - do Prahy se kupříkladu vrací bezmála po čtvrt století v rámci středoevropského turné. "Koncem devatenáctého a v první polovině dvacátého století měla Comédie-Francaise obrovská turné po celém světě. To, že v poslední době jezdíme méně, je podmíněno především otázkou financí. Přitom nejsme dražší než jiná francouzská divadla - což je další falešný mýtus, který se o nás traduje," říká ředitel.