Tajemství Zlatého draka - zkouška

Tajemství Zlatého draka - zkouška - Brno (listopad 2008) | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

A za velkého vzruchu se zrodilo Landovo Tajemství Zlatého draka

  • 28
Událostí divadelního podzimu je uvedení hry Daniela Landy Tajemství Zlatého draka v brněnském Národním divadle. Premiéru má v pátek 21. listopadu.

K rozruchu kolem Tajemství Zlatého draka došlo nejen proto, že novou inscenaci, jejíž scénář je dílem Daniela Landy, Zdenka Plachého a Jiřího Šimáčka, její tvůrci opentlili lákavými superlativy.

Jde o "největší projekt činohry Národního divadla Brno v její historii", který paradoxně vzbudil pobouření v době, kdy scénář vlastně ještě neměl žádné jasnější kontury. Postarala se o to předprázdninová vystoupení několika brněnských osobností, které psaly protestní petice a Landovi nemohly zapomenout minulost pravicového extremisty a účinkování ve skupině Orlík.

Tajemství Zlatého draka - zkouškaEmoce po létě opadly, začalo se zkoušet a výsledkem má být temný horor, hudební drama a emotivní představení s detektivní zápletkou. "Jedním z klíčových témat inscenace je obrácení se člověka k vyšším duchovním hodnotám," poznamenal režisér Zdenek Plachý.

Příběh začíná tím, že hlavní hrdina Marek je přivolaný k objasnění vraždy. Při vyšetřování se dostane na stopu Společenství Zlatého draka. O story ze žhavé současnosti nechtějí autoři více prozrazovat. "Drak je prostě něco, co je v našich buňkách. Můžete tomu třeba říkat duchovní princip lidí a země," dodává scenárista Šimáček.

Velkým lákadlem nové hudební inscenace bude sám Daniel Landa. Ve dvouapůlhodinovém kusu totiž zazní přímo ve zpěvákově podání jeho nejznámější písně, jako třeba Tajemství, Obsidián, Jezdci v oblacích, Kouzelník, Protestsong, Valčík či Vrána. Inscenace nabídne také několik písní z jeho připravovaného alba.

Rekordní rozpočet

"Budu hrát jakéhosi průvodce dějem," podotýká zpěvák a hudebník k vlastní figuře pojmenované jako Merkurius. Autoři dodávají, že to bude metafyzická hudební postava. Řeč je také o starověkém symbolu sjednocení duchovních sil, který podle autorů popsal ve své tvorbě už slavný psycholog a mystik Carl Gustav Jung.

Tajemství Zlatého draka - zkouška - Daniel LandaVedle jednoho z nejprodávanějších tuzemských zpěváků posledních let se na pódiu objeví patnáct účinkujících z činoherního souboru. "Tajemství Zlatého draka bude zlatý hřeb mojí kariéry a vlastně i jakýsi můj manifest," prohlásil zpěvák.

Inscenátoři přiznávají přímou inspiraci také dílem Jana Nerudy a Otokara Březiny. Několik básní ze sbírek Písně kosmické a Stavitelé chrámů začlenili přímo do scénáře.

Tajemství Zlatého draka se odehraje na jevišti Mahenova divadla, kde se podle tvůrců v rychlých střizích vystřídá devětadvacet divadelních obrazů a zhruba dvanáct různých prostředí, mezi nimiž nebude chybět třeba patologie, několik bytů či iluzivní les.

Divadlo se také zapřísahá, že dosud žádná zdejší inscenace nebyla výpravnější a technicky náročnější. "Bude to činohra s písněmi. Tedy spíše jakýsi písničkál než muzikál," dodává ředitel Národního divadla Brno a scénograf Daniel Dvořák.

Tajemství Zlatého draka - šéf ND Brno Daniel Dvořák a muzikant Daniel LandaRozpočet mimořádně náročně inscenace se podle něj bude pohybovat mezi rekordními čtyřmi a pěti miliony korun. Dvořák navrch slibuje efektní scénografii: "Objeví se i projekce a různé světelné efekty. Po technické stránce je to řešení na hranicích stávající technologie Mahenova divadla."

Jak Dvořák uvedl, část prostředků do inscenace vložil sám Landa. "Hledáme, co nás spojuje. Také o tom bude Tajemství Zlatého draka. Myslíme si, že právě teď je dobré ptát se na národní témata v národním divadle. Ptát se na to, co je to národ, je bohužel v současném klimatu skoro trestné. Přesto bychom rádi podobnou debatu odstartovali, protože jenom nosné pilíře jsou schopny tuto loď-národ udržet. Naše aktivity by měly směřovat k vyvolání diskuse, ne k popravě těch, kteří se táží," dodal k myšlenkovému poselství titulu Landa, který samozřejmě čeká i zamítavé reakce.

Dobře prodaný Zlatý drak

Tajemství Zlatého draka - muzikant Daniel LandaNegativní reklama i připomínky Landovy minulosti a narážek na sektářství však u publika zřejmě zabraly. Do konce kalendářního roku divadlo titul nabídne celkem jedenáctkrát.

"Tajemství Zlatého draka má dvě premiéry a v sezoně je plánováno celkem dvaatřicet repríz. Do konce února jsou představení vyprodána, takže otevíráme i čtvrté pořadí, které běžně přístupné není," uvedla mluvčí divadla Šárka Motalová.

O hudební inscenaci, která ještě o svých možných kvalitách nestačila nikoho přesvědčit, je podle Motalové nyní největší zájem publika, co se nabídky všech tří zdejších souborů týče.

Také Plachý neskrývá spokojenost a mluví o nebývalém jevu. "Mít prodáno šest tisíc vstupenek dva týdny před premiérou, to se ve zdejší činohře ještě nikdy nestalo." Ať již tedy bude Tajemství Zlatého draka jakékoliv, není pochyb o tom, že jde o chytrý obchodní tah.

Tajemství Zlatého draka - zkouškaHerec Petr Halberstadt, kterému v chystané novince připadla hlavní role, nešetří chválou. Tajemství Zlatého draka je podle něj jedna z nejúžasnějších her, kterou kdy četl. "O to raději jsem, že byla napsaná nyní a u nás," dodal jeden z protagonistů nedávno uvedeného válečného snímku Tobruk.

A dramaturg inscenace Martin Dohnal formuluje záměr inscenátorů ještě jinak: "Hlavním tématem bude proměna, přeměna, procitnutí, probuzení, chcete-li."

Do nezvykle mimodivadelních souvislostí se chystaná inscenace dostala počátkem října. Brněnský primátor Roman Onderka se s Landou sešel na zakládajícím večírku Klubu Tajemství Zlatého draka v Mahenově divadle. A s nimi asi stovka byznysmenů.

Posláním klubu má být totiž oslovování štědrých příznivců divadla. A prý nepůjde jen o shánění peněz a mecenášů. "Není to sdružení politické ani náboženské. Zní to možná šíleně, ale je to aktivita filozofská. Zeptat se, co nás všechny spojuje, a pak to zkusit i nějak materiálně vyjádřit. To byly už dřív moje touhy, teď se mi všichni smějou, že jsem to nedokázal. Jenže já nejsem manažer ani obchodník a nepodařilo se mi přesvědčit dost schopných lidí, aby se na tom aktivně podíleli. Takže tohle je zase nový pokus, jak věci rozhýbat. Touha je padnout a vstát," komentuje zrození nezvyklého spolku sám Landa.