Začíná Slovácké vinobraní

Uherské Hradiště - Tři dny bude Uherské Hradiště žít cimbálovými muzikami a vínem. Na několika místech města se totiž bude konat program druhého ročníku Slováckého vinobraní. "V Hradišti zatím neexistovala větší akce, která by prezentovala tradiční kulturu Slovácka a přitom právě Slovácko má velice silné a bohaté tradice," přibližuje jeden z organizátorů Vinobraní David Mišťúrik, proč se akce koná.

Vinobraní zahájí v pátek večer od 20 hodin v Klubu kultury posezení u cimbálu s muzikou Dolina.

Hlavní program ovšem čeká na návštěvníky v sobotu, kdy se bude hrát na pěti místech Hradiště. Příznivcům rockové hudby bude určeno pódium v areálu školy Mojmír. Od 10 hodin na něm vystoupí skupiny AC/DC Revival Band, Kochta Band, Fleret s Jarmilou Šulákovou, Burma Jones nebo Bobr a Motýl. Hlavními hvězdami budou od 16.30 zpěvačka Anna K se svou skupinou a od 18.45 známá slovenská kapela No Name. Až do dvou hodin ráno pak bude hrát skupina Wayn a DJ´s rádia Kiss Publikum.

"Velkou raritou budou Vinné trhy spojené s jarmarkem lidových výrobců. Hradiště bylo v minulosti svými trhy vyhlášené, ale v posledních letech tento zvyk vymizel," říká David Mišťúrik. Vinné trhy se uskuteční na Masarykově náměstí od 9 do 16 hodin a i na nich bude hrát cimbálovka, tentokrát dětská.

Na Mariánském náměstí se budou od 9 do 16 hodin předvádět historické i současné automobily. V zahradní restauraci Koruna budou skoro celý den hrát cimbálovky Pentla a Mladí Burčáci. Atrium za starou radnicí zase rozezní muziky Burčáci a Kunovjan. V Bastionu zahrají Cifra a Lúčka.

Pro vinaře bude důležitý nedělní program. Své výrobky představí od 9 hodin v Klubu kultury na koštu vína. Ve 12.30 převezmou nejlepší z vinařů cenu Slovácký koštýř. V 17 hodin koštování zakončí muzika Pentla. Slovácké vinobraní ukončí od 16 hodin na zahrádce Koruna posezení u cimbálu s muzikou Stanislava Gabriela.

Pro návštěvníky Vinobraní jsou připraveny i další atrakce. Mohou se svézt výletní lodí po řece Moravě. Loď odjíždí dnes a v neděli v 13.30, 15, 16.30 a 18 hodin. V sobotu pluje častěji a pro návštěvníky Vinobraní zdarma.

Ti, kdo se rozhodnou cestovat na Vinobraní autobusovou linkou, kterou provozuje ČSAD Uherské Hradiště, si mohou koupit vstupenku přímo u řidiče a svezou se zadarmo.

,