Výstava nahlédne do studie skanzenu

J i h l a v a - Provozovatelé jihlavské brány Matky Boží chystají na čtvrtek 12. dubna otevření výstavy o plánované výstavbě hornického skanzenu a rozhledny na kopci Rudném. "Zahájení výstavy bude spojeno s veřejnou besedou s občany a Zdeňkem Laštovičkou. Laštovička bude vysvětlovat záměr projektu a představovat studie. Výstavu pořádá Klub českých turistů Čeřínek a jihlavská brána," uvedl správce brány Matky Boží v Jihlavě Leo Pisk.

Výstavba hornického skanzenu je zatím vzdálená, ale již dnes je jisté, že půjde o jedinečný unikát v České republice. Hornický skanzen by měl být vybudován v lokalitě Ráj nedaleko Rančířova u Jihlavy. Zde jsou místa původních pozůstatků středověkého dolování stříbra. Podle slov tvůrců budou nejdříve vznikat například makety strojů na drcení rudy, prohazovací síta, mlýnky, pražící jámy či štajgrovna s občerstvením.

Výstava o skanzenu představí návštěvníkům modely celého projektu, mapy a plány například již zmíněné štajgrovny. "Vystavíme patřičné materiály ze všech možných dostupných zdrojů. Nebudou zde chybět ani mapy středověkého dolování. Pro občany to bude dostatečná informace o tom, jak bude historický skanzen vypadat," řekl Pisk.

Autorem projektu je Vladimír Nikiforov a veškeré jeho plány budou představeny veřejnosti. Kromě hornického skanzenu zde bude nabídnuta také studie nové rozhledny na kopci Rudném. Návštěvníci budou moci nahlédnout i do starých návrhů rozhleden. Nechybí ani maketa nové rozhledny.

Kromě výstavy hodlají pořadatelé uskutečnit anketu, ve které by se respondentů tázali na názory k hornickému skanzenu. "Chceme, aby se občané vyjádřili, co se jim na tom líbí, a co ne. Chceme, aby to byla veřejnost, která se na hornickém skanzenu bude podílet," řekl Pisk.

Stěny výstavních prostor zdobí náhledy map a projektů. Mezi nimi je detailně popsána i studie štajgrovny a občerstvení. Modely si pořadatelé zapůjčili ze správy ji- hlavského podzemí, některé z nich tak byly k vidění už v jihlavském podzemí. "Zatím celou výstavu chystáme. Chceme studii hornického skanzenu představit v celé její šíři. Jde o jedinečnou prezentaci. Spolupracovali jsme s řadou lidí, kteří se touto historií zabývají velmi dlouho," uvedl Pisk.

Výstava bude trvat dva měsíce. Podle Piska by měla skončit až po Jihlavském havířském průvodu, který se v Jihlavě uskuteční na konci června. "V té době již bude také zpřístupněna brána Matky Boží. V jednotlivých patrech bude galerie, stálá expozice hodin a místnost pro posezení. Připravujeme řadu aktivit jak na bráně, tak nedalekém parkáně," dodal Pisk.