Výstava rodiny Vokolků - plechové postavy

Výstava rodiny Vokolků - plechové postavy - Výstava na zámku v Bystřici pod Hostýnem nabízí i plechové postavy Vojmíra Vokolky, kterou jsou znázorněny v pohybu - běžící, kroutící se. (28.8.2001) | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Vokolkovi: sochy, obrazy a knihy

Bystřice pod Hostýnem - Plastiky především z přírodních materiálů, dřeva a kamene, ale i z tvarovaného plechu. Olejomalby. Ukázky typografické tvorby. Takové jsou práce Vojmíra, Václava a Vlastimila Vokolkových. Zdánlivě odlišnou tvorbu trojice členů rodiny Vokolků spojuje hlavní společný motiv - celé jejich dílo je prodchnuto křesťanskou vírou a duchovním náhledem.

Výstavu tří členů uměleckého rodu Vokolků nabízí od neděle Bystřický kulturní nadační fond v sálech zámku v Bystřici pod Hostýnem.

„Je nám také společné vědomí, že pokud má člověk co sdělit, musí to učinit navzdory času, za všech okolností. Stejně jako vymanit se z uzavřenosti světa vlastních pocitů. Překročit sám sebe i vlastní osud,“ říká čtyřiapadesátiletý Václav, malíř a spisovatel, nejmladší z trojice Vokolků, jejichž práce jsou na zámku v Bystřici vystaveny.

Naráží tím na dobu vlády komunistů, kdy byli Vokolkovi kvůli svým názorům a příslušnosti k meziválečné katolické avantgardě v nemilosti mocných. „Vydavatel Vlastimil byl tehdy dělníkem v chemičce, malíř Vojmír nezaměstnaným nuzákem,“ dodává Václav.

Expozici v Bystřici dominují sochy Vojmíra Vokolka. Z jen hrubě opracovaných dřevěných kmenů Vojmír Vokolek vytvořil Noemovu Archu nebo stylizovanou sovu.

Několikrát se mezi jeho objekty objevuje motiv hranice. Jednou je jen z obarvených dřevěných polen, jindy ji doplňuje mohutný plamen vytvarovaný z plechu, třetí hranice je jakoby zkamenělá, poskládána z dlouhých kamenných valounů.

U plastiky Kniha zase kombinuje dřevo s kamenem. Z plechu Vojmír Vokolek vytváří postavy v pohybu - běžící, kroutící se. V jedné z místností jsou také vystaveny Vojmírovy ilustrace - grafické listy a akvarely.

Náboženská a duchovní témata inspirují i práce malíře Václava Vokolka, synovce sochaře Vojmíra. Jeho obrazy na zdech se doplňují se sochami instalovanými v prostoru. Návštěvník zde opět najde témata, která ho mají přimět k zamyšlení. Například cyklus čtyř obrazů s motivem studnice.

Do třicátých let zavede diváka třetí místnost - uvidí zde skvosty českých katolických autorů, které ve svém nakladatelství vydával Vlastimil Vokolek, bratr sochaře Vojmíra a strýc malíře Václava.

„Na počátku dvacátého století založil můj dědeček Václav tiskárnu. V nejdivočejších snech by ho nenapadlo, že se stane střediskem meziválečného literárního života, že tu budou vydávány bibliofilské tisky i prvotiny významných autorů - Vladimíra Holana, Jakuba Demla, Jana Zahradníčka či Bohuslava Reynka. To vše měli na svědomí jeho tři synové - vydavatel Vlastimil, malíř Vojmír a můj otec, spisovatel Vladimír. Svým zaměřením samozřejmě přivedli tiskárnu málem ke krachu... Na konci třicátých let se síly tří sourozenců dokonce spojily v unikátní edici Lis tří bratří. Vladimír knihy napsal, Vojmír je ilustroval, Vlastimil upravil a vytiskl,“ popisuje historii uměleckého rodu malíř Václav Vokolek.

Doplňkem expozice, která je zároveň i vzpomínkou na nedávno zesnulého Vojmíra Vokolka, je ukázka jeho poezie zaznamenaná na magnetofonovém pásku v autentickém podání samotného autora. Vokolek na záznamu extaticky, podobně jako příslušníci přírodních kmenů při šamanských obřadech, recituje verše chvály na Hospodina.

Výstava prací Vojmíra, Václava a Vlastimila Vokolkových potrvá na zámku v Bystřici pod Hostýnem do 19. září. Expozice je přístupná každou středu, sobotu a neděli od 9.30 do 12 hodin a od 13.30 do 16 hodin.