Uměním proti rasismu

- Problém rasismu bývá Čechách většinou pouze předmětem diskuse, a to ještě jen tehdy, když televize nebo noviny uveřejní případy násilných činů s rasistickým motivem. Mnozí Češi však ignorují i média a problémy spojené s různorodostí kultur řeší až v momentě, kdy se jich začnou osobně dotýkat. Naštěstí existuje v České republice nevelká část lidí, kteří proti rasismu a xenofobii bojují neustále, a to například uměním.

Již v 60. letech vzniklo společenství lidí nazvané Humanistické Hnutí, jehož cílem bylo vytvořit lidštější svět. Dnes funguje Hnutí ve více než šedesáti zemích světa. Nejde o žádnou instituci, ale o myšlenkový proud, který v České republice působí již pět let. "V současné době máme kolem šedesáti členů, ale je spousta dalších lidí, kteří nám pomáhají při různých akcích," říká Lucie Chocholatá z Humanistického Hnutí. Nedávno byla pro takové zájemce založena Síť lidí pro toleranci a nenásilí.

V rámci projektu Uměním proti rasismu zorganizovalo Humanistické Hnutí již čtvrtou výstavu. Tentokrát se jedná o výstavu fotografií uspořádanou v pražském klubu Rock Café. Snímky z různých koutů světa zapůjčilo na výstavu devět fotografů, mezi nimi je například Stanko Abadžič, jehož práce byly vystaveny i na Czech Press Foto '98. Cílem bylo vyjádřit individualitu lidí a poukázat na odlišnosti etnik.

Výstava se svou rozsáhlostí řadí rozhodně k těm menším a fotografie jednotlivých umělců spolu příliš nesouvisejí. Rozhodně by nebylo na škodu, kdyby byly fotografie popsány, abychom si mohli lépe představit jejich význam, což by možná přispělo k ucelenějšímu dojmu.

Smysl výstavy je však třeba hledat někde jinde než v profesionalitě s jakou byla uspořádána. Cílem celého projektu bylo hlavně zamyšlení nad světem, který tvoří mnoho kultur žijících vedle sebe. Výstava potrvá do 31. března.

Fotografie Jaroslava Nováka 1

Fotografie Jaroslava Nováka 2

Fotografie Kateřiny Mikulové 1

Fotografie Oldřicha Teringera 2

Fotografie Kateřiny Mikulové 2

United Colors of Benetton, hlavní sponzor výstavy

Fotografie Oldřicha Teringera 1


Témata: Rasismus, Umělec